Onderzoek
KRO-NCRV

Ouders en kinderen na scheiding thuisloos door strenge regels gemeente

foto: Pointerfoto: Pointer
  1. Nieuwschevron right
  2. Ouders en kinderen na scheiding thuisloos door strenge regels gemeente

Alleenstaande ouders en hun kinderen krijgen in twee op de drie gemeenten geen voorrang op een sociale huurwoning. Doordat ze ook niet in de maatschappelijke opvang terecht kunnen, vallen alleenstaande ouders vaak tussen wal en schip. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV) in samenwerking met platform Gescheiden Wonen.

Pointer 06-01 alleenstaande ouders

Pointer en Gescheiden Wonen analyseerden de huisvestingsverordeningen van alle gemeenten in Nederland. Daaruit blijkt dat in ruim twee op de drie gemeenten alleenstaande ouders niet worden geholpen als de kinderen ook bij de andere ouder terecht kunnen.

Niet urgent genoeg

Alleenstaande ouders die na een scheiding geen huis meer hebben worden door gemeenten niet opgevangen in de maatschappelijke opvang omdat het geen plek is voor kinderen en er geen sprake is van een psychische aandoening of drugsprobleem. Ze worden ‘zelfredzaam’ verklaard. Daarom belanden ze vaak bij vrienden en familie of wonen tijdelijk op een camping.

Anke kent die situatie, ze woont samen met twee kinderen tijdelijk op een vakantiepark in Drenthe en kreeg geen urgentie. “Ik ben niet urgent genoeg. Ze zeiden tegen me: de kinderen kunnen ook bij de vader slapen. Ik vind het echt absurd. Ik ben een hardwerkende moeder en er is gewoon geen vangnet.”

Gemeenten kunnen in uitzonderlijke gevallen voorrang – urgentie – geven voor een sociale huurwoning. Dat doen ze steeds minder vaak aan alleenstaande ouders en hun kinderen.

Belang van het kind

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: “Het probleem is dat het belang van het kind niet wordt meegewogen bij het geven van urgentieverklaring. Daar maken wij ons druk om. Iedereen snapt het woonprobleem, maar dit is niet in het belang van het kind.”

Mariëlle Bahlmann van Defence for Children: “Gemeenten nemen hun verantwoordelijkheid niet. Als de ouder niet voor een veilige woonsituatie kan zorgen, dan moet de overheid daarbij helpen.” Bahlmann ziet het probleem groeien. “Vijf jaar geleden hadden we bijna geen zaken met kinderen die dakloos dreigden te raken. Nu zijn dat er ongeveer 60 per jaar.”

Video niet beschikbaar

Zondagavond om 19.00 uur op NPO Radio 1 zendt Pointer (KRO-NCRV) een uitgebreide reportage uit over alleenstaande ouders die dakloos raken.

Pointer Radio

Pointer het onderzoeksjournalistieke platform van KRO-NCRV brengt eens in de twee weken op zaterdag om 14:00 uur reportages over onderwerpen die nieuwe feiten en nieuwe inzichten opleveren.

Voor meer informatie over dit onderzoek of andere onderzoeken van Pointer ga je naar pointer.kro-ncrv.nl. Kijk iedere donderdag om 20:25 uur naar Pointer op tv op NPO 2 of luister zaterdag om 14:00 uur naar NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie