Onderzoek
KRO-NCRV

Verplichte CO2-boekhouding voor bijstook biomassa: vangen we alle emissies?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Verplichte CO2-boekhouding voor bijstook biomassa: vangen we alle emissies?

Biomassa is onze belangrijkste bron van duurzame energie. Daarom heeft de Europese Unie regelgeving vastgesteld voor emissies via bossen. Europese lidstaten mogen niet meer oogsten voor biomassa dan er bijgroeit in de bossen. Het hout moet uit duurzaam beheerde bossen komen. Zo wil de EU voorkomen dat het verbranden van biomassa leidt tot een grotere CO2-uitstoot.

In Nederland draaien de houtgestookte centrales in Lelystad en Purmerend al jaren op hout uit Nederlandse bossen. De energiecentrales van RWE in Delfshaven en Geertruidenberg hebben vorig jaar subsidie gekregen om biomassa bij te stoken. Dat hout komt uit de VS en Canada. Vangen we alle emissies die daarbij vrijkomen in onze boekhouding?

Wetenschappers vrezen van niet. De Europese verantwoordingsregels stuitten op breed verzet. Wetenschappers wereldwijd vrezen dat de CO2-administratie te ingewikkeld is en de toenemende oogst de gezondheid van onze bossen onder druk zet. Ook is het lastig voorspellingen te doen over de toekomstige opname en uitstoot van broeikasgassen via bossen.

Bos krimpt

Wil hout een energieneutrale brandstof zijn, dan mag het bos niet krimpen. Maar dat doet het wel. Nederland heeft in vijf jaar tijd meer dan 20.000 hectare bos gekapt, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen. Op zo'n driekwart van dat oppervlak groeit nieuw bos terug. Maar oudere bomen verwijderen voor jongere, leidt tot een toename aan CO2. En de 5000 hectare bos die is verdwenen, is helemaal verloren voor CO2-opslag. Bovendien voorspelt het Planbureau voor de Leefomgeving dat onze bossen de komende tien jaar minder CO2 gaan vastleggen, doordat ze ouder worden.

Blijft het systeem in balans? Dat leggen we voor aan Gert-Jan Nabuurs, professor European Forest Resources aan de Universiteit van Wageningen. Hij is daarnaast lid van de commissie die het ministerie van Economische Zaken adviseert over de duurzaamheid van biomassa.

De uitzending Hout als duurzame brandstof van Reporter Radio is vanavond te horem om 19.20 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie