Onderzoek

Begraven onder jongeren populairder dan onder ouderen

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Begraven onder jongeren populairder dan onder ouderen

Cremeren is de populairste wijze van lichaamsverwerking en wordt ook steeds populairder. Dat blijkt uit onderzoek van Dit is de Dag en het Nederlands Dagblad. Opvallend is dat begraven onder jongeren populairder is dan onder ouderen. Dat cremeren in populariteit stijgt verrast theoloog Martin Hoondert niet, die crematierituelen onderzoekt. "Het past goed bij de maatschappij waarin we leven, met volop mobiliteit, waarbij mensen niet honkvast zijn."Stad en platteland

Waar een meerderheid van de Nederlanders (57 procent) kiest voor cremeren, is er een duidelijk verschil zichtbaar tussen mensen die wonen in steden en dorpen en mensen die op het platteland wonen. Nederlanders die op het platteland wonen wensen in meerderheid begraven te worden, waar dat voor dorpsbewoners en stedelingen anders ligt.

foto: Onderzoek

Verschil tussen stad en platteland - Illustratie: Sjoerd Mouissie (Nederlands Dagblad)

Jongeren

Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat begraven vooral populair is onder jongeren. De leeftijdsgroep 18 tot 30 is de enige leeftijdsgroep waarin de meerderheid de voorkeur naar begraven gaat. Daarna geldt: hoe ouder de leeftijdsgroep, hoe meer mensen uit die groep gecremeerd wensen te worden.

Uit het onderzoek blijkt ook dat er meer mensen zijn die geloven in leven na de dood dan dat er mensen zijn die denken dat er niet is. 41 procent van de Nederlanders gelooft in leven na de dood, terwijl 36 procent dat niet doet. 24 procent van de Nederlanders twijfelt over de vraag of er leven na de dood is.

Jongeren geloven ook vaker in leven na de dood dan ouderen doen. Ongeveer de helft van de 18 tot 30-jarigen denkt dat er leven na de dood is. Naarmate mensen ouder worden, zijn er minder mensen die dat geloven. Theoloog Arnold Huijgen vindt het opvallend, maar denkt dat het te maken kan hebben met de secularisatie van de jaren '60: "Die generatie heeft voor een belangrijk deel de secularisatie gedreven, afscheid heeft genomen van kerk en geloof. En onder jongere generaties meen ik wel te zien dat er wat meer openheid is voor spiritualiteit en de gedachte van leven na de dood."

foto: Onderzoek

Ouderen geloven minder in leven na de dood. Illustratie: Sjoerd Mouissie (Nederlands Dagblad)

Ster advertentie
Ster advertentie