Onderzoek

Reporter radio: helpt kauwgom voor een hoger cijfer

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Reporter radio: helpt kauwgom voor een hoger cijfer

[KRO-NCRV] Stel dat je met het kauwen van kauwgom een beter punt kunt halen voor je examen. Koen en Jet deden in hun profielwerkstuk onderzoek naar de relatie tussen kauwen en het concentratievermogen. Zondag om 19.00 uur op NPO Radio 1 is de uitkomst van hun onderzoek te horen in Reporter Radio.

De vraag

Koen Silvertant en Jet Bosma van het Sint Jans Lyceum in 's Hertogenbosch deden onderzoek naar het verband tussen kauwen en concentratie. "Ons profielwerkstuk gaat over de manier waarop je fit en gezond kunt blijven en welke rol bewegen daarin speelt. We werden geïnspireerd door neuropsycholoog Erik Scherder, die in een van zijn colleges vertelde dat kauwen net zoiets is als lopen. Stel dat kauwgom kauwen je concentratievermogen verbeterd? Dan zou je daar voordeel van kunnen hebben bij proefwerken en examens. Dat wilden we onderzoeken! Dus zochten we uit wat het effect van kauwen is, wat concentratie precies is en hoe dat in de hersens werkt."

Het onderzoek

De kauwspieren zijn een van de sterkste spieren van het menselijk lichaam. Wanneer je kauwt gaat je hartslag omhoog en ontstaat er een betere doorbloeding van de hersenen. In de hersenen is de prefrontale cortex (in je voorhoofd) het deel dat betrokken is bij het vermogen om je te concentreren. De prefrontale cortex is het jongste deel van de hersenen en is pas helemaal uit ontwikkelt als je 25 jaar bent.

De test

Om te weten of het concentratievermogen verbetert door te kauwen, ontwikkelde Koen en Jet een test. "We bedachten 10 ingewikkelde vragen. De klas die aan de test meedeed, wist niet waarvoor het was. Ze maakten de opgave om 14.00 uur, in een lokaal waar ze geen contact met elkaar konden hebben, met dezelfde pen, met de ramen open en de deur dicht. Een week later maakten de leerlingen een tweede versie van de test nadat ze eerst 10 minuten kauwgom hadden gekauwd."

Het resultaat

De uitkomst is opmerkelijk én er blijkt een duidelijk verschil tussen de jongens en de meisjes. Als je wilt weten wat de conclusie is, luister zondag 25 juni tussen 19.00 uur en 20.00 uur naar Reporter Radio!

Ster advertentie
Ster advertentie