Onderzoek

Waarom zit het riool van Oudewater vol drugs?

foto: Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANPfoto: Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zit het riool van Oudewater vol drugs?

[VPRO] In het riool van de Utrechtse gemeente Oudewater zitten enorm veel resten amfetamine, ook wel speed genoemd. De hoeveelheid is drie keer zo groot als in de stad Utrecht. Hoe komen die resten daar? De journalisten van De Sprint gaan deze week op onderzoek uit.

‘Oudewater hoofdstad voor speedgebruikers’, kopte het Algemeen Dagblad twee maanden geleden toen de resultaten van een rioolonderzoek werden bekendgemaakt. Het KWR Watercycle Research Institute had in opdracht van acht Utrechtse gemeenten het rioolwater van deze gemeenten onderzocht op drugssporen. Oudewater bleek hierbij bijzonder hoog te scoren op sporen van amfetamine (speed), en ook de gemeten waarden van mdma (xtc), cocaïne en cannabis lagen hoger dan het regionale gemiddelde.

Wat verklaart deze opvallend hoge score van Oudewater, een historisch stadje met zo’n tienduizend inwoners in het Groene Hart? Dat proberen Argos-journalisten Maud van de Reijt en Irene Houthuijs deze week uit te zoeken in het kader van De Sprint, een vaste onderzoeksrubriek in De Sportzomer op NPO Radio 1. Misschien kun jij de journalisten daarbij helpen.

Tegenstrijdige signalen

In de berichtgeving die volgde op de resultaten van het onderzoek werd veelal geconcludeerd dat jongeren in Oudewater veel drugs moeten gebruiken. Het rioolonderzoek zegt niets over de leeftijd van de drugsgebruikers. Eerder onderzoek van de GGD liet juist zien dat het drugsgebruik onder jongeren in Oudewater niet afweek van drugsgebruik in de regio.

En dit zijn niet de enige vraagtekens die er zijn naar aanleiding van het onderzoek. Zijn de drugssporen in Oudewater enkel afkomstig van inwoners van deze gemeente, of kunnen ze ook van tijdelijke bezoekers zijn? En hoe zeker weten we dat er afgelopen maart, toen de metingen in het rioolwater werden uitgevoerd, geen uitzonderlijke activiteiten in Oudewater plaatsvonden?

De Argos-journalisten hebben tot nu toe tegenstrijdige signalen ontvangen. Zo zegt een anonieme bron dat er een drugslab in Oudewater is dat de hoge waarden verklaart. De gemeente ontkent dit, en zegt dat de onderzoeksgegevens laten zien dat de drugsresten niet van één plek afkomstig zijn.

Oproep: weet jij meer?

Maud van de Reijt en Irene Houthuijs gaan deze week op pad om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Ze proberen hierbij te achterhalen of jongeren in Oudewater echt zoveel drugs gebruiken als beweerd wordt – en zo ja, waarom dit het geval is.

Informatie en tips zijn bijzonder welkom bij dit onderzoek. Weet jij meer over het drugsgebruik in Oudewater? Weet jij of er in maart 2016 iets bijzonders aan de hand was in deze gemeente, dat de onderzoeksresultaten kan verklaren? Of weet jij meer over het vermeende drugslab? Neem dan contact op via argos@vpro.nl Je mag ook anoniem tippen.

De Sprint

Het drugsonderzoek in Oudewater is onderdeel van 'De Sprint', een vaste rubriek van De Sportzomer op NPO Radio 1. Het idee achter deze rubriek is om binnen een week tijd, met behulp van luisteraars, zoveel mogelijk informatie te krijgen over een bepaalde vraag. Op maandag wordt het Sprint-onderzoek aangekondigd, op woensdag volgt een tussenstand, en op vrijdag worden de resultaten gepresenteerd. Luisteren dus: tussen 12.00 en 13.00 uur op NPO Radio 1.

Eerder Sprint-onderzoek ging over de behandeling van linkse en rechtse demonstranten in Nederland, over de massale leegloop bij een basisschool van WereldKidz, over een document met mogelijk nieuwe informatie over Srebrenica, over de regels van intensive-careafdelingen en over een misbruikzaak met Eritrese asielzoekers.

Ster advertentie
Ster advertentie