Onderzoek

Ouders van door politie doodgeschoten Sammy Baker dienen klacht in tegen Amsterdamse politiechef

foto: Sammy Bakerfoto: Sammy Baker
  1. Nieuwschevron right
  2. Ouders van door politie doodgeschoten Sammy Baker dienen klacht in tegen Amsterdamse politiechef

[WNL] De ouders van Sammy Baker, die afgelopen zomer door de Amsterdamse politie werd doodgeschoten, hebben een officiële klacht ingediend tegen politiechef Frank Paauw. Volgens de ouders heeft de politiebaas met "leugenachtige uitspraken" de publieke opinie beïnvloed terwijl het onderzoek van de Rijksrecherche nog liep.

Daarmee zou hij de goede naam en eer van Sammy Baker hebben aangetast. Dat blijkt uit een brief die advocaat Richard Korver aan de klachtencommissie van de politie Amsterdam heeft gestuurd, en is ingezien door de podcast Het Onderzoeksbureau.

#6 - Het Onderzoeksbureau: Ouders van door politie doodgeschoten Sammy Baker dienen klacht in tegen politiechef - Het Misdaadbureau

De 23-jarige Sammy Baker, een bekende Instagrammer uit Duitsland, werd op 13 augustus 2020 door de politie doodgeschoten. Op beelden van het incident is te zien hoe hij in verwarde toestand met een mes op zijn eigen keel door een Amsterdamse binnentuin loopt.

De politie zegt dat Baker stil moet staan, maar dat doet hij niet. Daarna wordt een politiehond op hem afgestuurd, maar die loopt aan hem voorbij. Dan slaat de hondengeleider zijn arm om de nek van Sammy en probeert hem naar de grond te werken. Er ontstaat een worsteling waarbij meerdere agenten betrokken zijn, en uiteindelijk meerdere schoten klinken. Baker overlijdt ter plekke.

'Onwaarheden'

Twee dagen later zegt de Amsterdamse politiechef Frank Paauw tegen Het Parool dat bij die schermutseling "een agent door de verdachte met het mes in zijn vest is gestoken." Volgens advocaat Richard Korver is het betreffende vest twee keer forensisch onderzocht, maar zijn er geen beschadigingen gevonden die gelinkt kunnen worden aan een mes.

"De eindbaas van de Amsterdamse politie heeft voor zijn beurt gesproken, en onwaarheden verkondigt", zegt advocaat Korver. "We willen een excuus, een gesprek en vragen om de bereidheid om het optreden van zijn mensen breder te laten evalueren dan nu gebeurt."

Psychose

Kai Baker en Justine Seewald, de ouders van Sammy, zijn er van overtuigd dat hun zoon in een psychose verkeerde. Hij had enkele dagen ervoor waarschijnlijk een joint gerookt in een Amsterdamse coffeeshop, terwijl hij anders, als fanatiek sporter, nooit drugs gebruikte.

Het mes was volgens hen "een kindermesje", met een lemmet van zeven centimeter, die hun zoon als kind cadeau heeft gekregen. De Rijksrecherche heeft inmiddels onderzocht wat er is gebeurd, de conclusies van dat onderzoek zijn nog niet gepubliceerd.

'Verward, maar geen crimineel'

Volgens advocaat Korver was voordat Sammy Baker werd neergeschoten er al een zogeheten psycholance ter plaatse. Dat is een speciaal voertuig, gespecialiseerd in zorg en humaan vervoer van mensen met verward gedrag. De psycholance is volgens de advocaat niet ingezet voordat er geschoten werd door de politie.

Korver zegt niet gedetailleerd te kunnen zeggen waarom niet. De moeder van Sammy zegt dat als de psycholance ter plekke was geweest, haar zoon nog had geleefd. "Onze zoon was verward, maar geen crimineel."

De ouders van Sammy Baker hebben via een verzoekschrift bij de civiele rechter verzocht tot het horen van de chauffeur van de psycholance, daarnaast willen ze dat een psychiater en politiewetenschapper het optreden van de politie beoordelen. "Er moet iets veranderen in hoe de politie in Nederland met verwarde mensen omgaat", zegt Sammy’s vader Kai. "Dit mag en kan niet nog een keer gebeuren."

Onafhankelijk onderzoek

De politie Amsterdam laat via een woordvoerder weten dat het overlijden van Sammy Baker als gevolg van politieoptreden ontzettend triest is en dat niemand dit heeft gewild. De politie zegt mee te leven met de familie en hun verdriet en stelt dat het voor alle betrokkenen een heftige en emotionele gebeurtenis is. "Daarom is het ook van belang dat deze zaak grondig en zorgvuldig wordt onderzocht", zegt de woordvoerder.

"Dat gebeurt onafhankelijk. We wachten op het afronden door het OM van het onderzoek. Zodra álle feiten en omstandigheden bekend zijn kunnen en willen we graag reageren. Op dit moment is de inhoud van het onderzoek ons onbekend en kunnen we onmogelijk antwoord geven op de gestelde vragen"

Volgens de politie is voor alle betrokkenen van belang dat feiten onderzocht en beoordeeld zijn voordat men een oordeel geeft. Nu komt in de ogen van de politie een te eenzijdige kant aan de orde. De woordvoerder: "We begrijpen goed dat er vele vragen zijn bij de ouders van Sammy Baker. Maar alleen als we de inhoud van het dossier kennen, kunnen we naar antwoorden zoeken. Dat is voor iedereen die bij deze zaak is betrokkenen belangrijk. Zolang dat niet kan zijn we in onze reactie met twee handen op de rug gebonden."

'Hevig teleurgesteld'

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft sinds augustus niks van zich laten horen, vertelt Justine Seewald, Sammy’s moeder, aan Het Onderzoeksbureau. Ze zegt daar "hevig teleurgesteld" over te zijn. "Ik begrijp dat ze nog geen uitspraken kan doen over wat er met onze zoon is gebeurd, omdat het onderzoek nog loopt. Maar een condoleancebrief waarin ze als moeder van de stad Amsterdam met ons meeleeft en sterkte wenst, is er ook niet gekomen. Mijn zoon is tenslotte in haar stad overleden. Dat heeft me ernstig teleurgesteld en verdriet gedaan."

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam zegt dat burgemeester Halsema begrijpt dat de ouders enorm veel verdriet hebben. Ze heeft volgens de woordvoerder vlak na dit tragische incident zorgvuldig willen handelen met respect voor alle betrokkenen, zonder te oordelen. Als de nabestaanden dat op prijs stellen dan neemt de burgemeester binnenkort contact met hen op, stelt de woordvoerder.

Het Onderzoeksbureau

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. Deze aflevering van Het Onderzoeksbureau over Sammy Baker is te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.

Ster advertentie
Ster advertentie