Onderzoek

Wie profiteert er van de opvang van asielzoekers?

foto: Directie Voorlichting, opvanglocatie Ter Apelfoto: Directie Voorlichting, opvanglocatie Ter Apel
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie profiteert er van de opvang van asielzoekers?

[KRO-NCRV] Reporter Radio en NRC Handelsblad publiceren dit weekend hun resultaten van een gezamenlijk onderzoek naar de kosten van de huisvesting van asielzoekers. Wie profiteert er precies van de dure opvang, en wie juist niet? NPO Radio 1 zet de belangrijkste spelers op een rij.


De rijksoverheid

Toen het aantal asielzoekers de afgelopen jaren begon toe te nemen, was de Nederlandse overheid hier slecht op voorbereid. Er waren een tijd lang relatief weinig asielzoekers naar Nederland gekomen, en bovendien was er flink bezuinigd op sociale huurwoningen.

Kortom: er waren niet genoeg woningen en opvangplekken toen het aantal asielzoekers begon te stijgen. Deze hoge nood zorgde ook voor hoge prijzen. Het heeft de rijksoverheid in een zwakke onderhandelingspositie gebracht ten opzichte van de partijen die zulke opvangplekken aanbieden. En ja, dat kost soms veel geld.


Ondernemers

Eén van de partijen die duidelijk belang heeft bij de opvangcrisis zijn bepaalde ondernemers. Heb je bijvoorbeeld een vakantiepark dat de hele winter leeg staat, of een afgelegen evenementenhal? Dan is het opvangen van asielzoekers mogelijk echt iets voor jou.

De hoge nood bij de rijksoverheid heeft er voor gezorgd dat ondernemers vrij behoorlijke prijzen kunnen vragen voor de opvang van asielzoekers. Bovendien garandeert de overheid dat ze constant huur betaalt voor een bepaald aantal opvangplekken, ongeacht of deze plekken bezet zijn. Een gegarandeerd inkomen dus, ook in het laagseizoen.


Gemeenten

Een aantal gemeenten profiteren eveneens van de benarde positie van de rijksoverheid. Zo onthullen Reporter Radio en NRC Handelsblad dat gemeenten, in ruil voor het aanbieden van opvangplekken, veel verzoeken doen die weinig met de opvang van vluchtelingen te maken hebben.

Zo zou de gemeente Cranendonck het voor elkaar hebben gekregen dat het COA (dat de opvang voor de overheid regelt) ging lobbyen voor de verbreding van de snelweg A2. Maakt deze gemeente hiermee misbruik van een ernstige crisis, of is dit simpelweg een kwestie van ‘voor wat hoort wat’?


Belastingbetalers

Voor de gemiddelde burger is dit allemaal geen goed nieuws. Immers, duurdere opvang betekent dat er meer belastinggeld nodig is. Daarom is het in belang van de burger dat de rijksoverheid zich beter voorbereid op de komst van asielzoekers in de toekomst, zodat deze niet meer in een wanhopige onderhandelingspositie terechtkomt.

Er zijn echter maar weinig tekenen van een betere voorbereiding. Begin dit jaar hielden premier Rutte en staatssecretaris Dijkhoff bijvoorbeeld nog stug vol dat zij op 58.000 asielzoekers in Nederland rekenen, terwijl hoge ambtenaren van het ministerie van Veiligheid en Justitie veel hogere aantallen verwachtten. Nu er een deal is met Turkije over de opvang van vluchtelingen, is het onduidelijk of de rijksoverheid weer een nieuwe opvangcrisis staat te wachten.


Asielzoekers

Ook de asielzoekers hebben geen belang bij een slechte voorbereiding van de Nederlandse overheid. De opvang is al behoorlijk sober, en daar wordt nu ook nog eens veel voor betaald. Nederland had dus meer mensen in kwalitatief betere en goedkopere locaties kunnen opvangen. Maar had de regering zo’n beleid ook aan de kiezers durven te verkopen?


Meer weten? Luister dan naar Reporter Radio, zondag om 19.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie