Onderzoek
KRO-NCRV

Amerikaanse hoogleraar: 'Chemische industrie zaait doelbewust twijfel'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikaanse hoogleraar: 'Chemische industrie zaait doelbewust twijfel'

Volgens de Amerikaanse hoogleraar David Michaels creëren chemiebedrijven als DuPont en Bayer soms doelbewust wetenschappelijke controverse. Dit als strategie om hun producten te verdedigen. Het gaat bijvoorbeeld om de zogeheten PFAS-chemicaliën, die voorkomen in waterafstotende kleding en in pannen, en die ervan verdacht worden kankerverwekkend te zijn en mogelijk een negatief effect hebben op het immuunsysteem.

In de uitzending van Reporter Radio zondagavond vertelt Michaels dat er gespecialiseerde firma's zijn die hierbij helpen. Hij noemt deze bedrijfstak de 'product defense industry'. Het gaat bijvoorbeeld om het Amerikaanse bedrijf Exponent, dat voor de tabaksindustrie heeft gewerkt maar ook diensten heeft verleend aan de fabrikanten van asbest, lood en verschillende bestrijdingsmiddelen.

Michaels is een voormalig topambtenaar uit de Obama-regering. Hij schreef een boek over het onderwerp dat in februari verscheen, The Triumph of Doubt: Dark Money and the Science of Deception.

Ook de Utrechtse emeritus-hoogleraar toxicologie Martin van den Berg komt aan het woord. Van den Berg is sinds 2019 hoofdredacteur van Regulatory Toxicology and Pharmacology, een wetenschappelijk tijdschrift waarin studies van Exponent verschijnen. Van den Berg blijkt door de uitgever te zijn gevraagd om de invloed van de industrie bij het tijdschrift aan banden te leggen.

Luister Reporter Radio, vanavond om 19:00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie