Wat te doen tegen een blackout?
- Nieuws
- Wat te doen tegen een blackout?
De welbekende 'blackout', wie kent het niet? Hard je best doen iets te onthouden en wanneer het moment er is, ben je het spontaan vergeten. Maar hoe kom je eruit? "Kijk maar even uit het raam en ga daarna weer verder", adviseert Hendrik van Rijn, hoogleraar cognitie en neurowetenschappen, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Volgens Van Rijn is de blackout een fenomeen dat velen weleens ervaren. Maar hoe kan het dat het je overkomt? "In het Engels wordt het een 'blank out' genoemd, omdat je alsnog wel bij bewustzijn bent, maar je kan het even niet meer ophalen."
Zenuwslopend
De hoogleraar legt uit dat het je met name overkomt wanneer je te zenuwachtig bent. "Je weet iets wel, maar kan het niet ophalen. Omdat je zo zenuwachtig bent, focus je alleen nog maar daarop en daarom lukt het niet om dat feitje, dat je de avond vóór die toets wel nog wist, op te halen."
Oplossingen?
Gelukkig zijn er wel een paar oplossingen voor, zo stelt Van Rijn. Een van die oplossingen is om vlak van tevoren niet meer ingewikkelde zaken door te gaan nemen, zoals de avond voor een examen. "Want als je merkt dat iets toch wel lastig is, dan word je daar zenuwachtig van."
Wat je het beste kunt doen, is de voorafgaande avond de dingen die je moeilijk vind een beetje te herhalen. "Door alles op een rustige manier te herhalen, zorg je ervoor dat je het de dag erna toch wel weet en ook met een goed gevoel naar het examen gaat."
Doorschrijven
Het helpt ook om op te schrijven wat je wél over een onderwerp weet. "Schrijf eromheen totdat je erop komt", zegt Van Rijn. "Dan popt het automatisch wel op en kan je erna je uiteindelijke antwoord wel omcirkelen."
De hoogleraar vertelt dat mensen onder te hoge spanning niet goed functioneren. "Een beetje spanning is goed om te presenteren, maar met te veel lukt het niet." De hoogleraar adviseert om bij te veel spanning jezelf even af te leiden. "Kijk maar even uit het raam en ga dan verder."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!