Onderzoek
AVROTROS

Feit of fictie: In Nederland vind je het makkelijkst een elektrische laadpaal

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of fictie: In Nederland vind je het makkelijkst een elektrische laadpaal

Nergens ter wereld zijn er zoveel laadpalen per inwoner als in Nederland. In 2019 stond Nederland met het absolute aantal laadpalen zelfs al op de vierde plek wereldwijd, en dit aandeel breidt zich naar verwachting alleen maar verder uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Goed nieuws dus voor mensen een elektrische auto, want een laadpaal lijkt altijd binnen handbereik. Maar het is niet alleen om elektrische rijders te pleasen, want het lijkt ook noodzaak. Wegverkeer veroorzaakt een vijfde van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland. Het aangescherpte klimaatbeleid dwingt Nederland tot actie. Eén van de doelen? Minder broeikasgassen en stikstofdioxide-uitstoot. En dus meer elektrische auto's en oplaadpunten.

Vierde plek

Nederland is hard bezig met deze uitbreiding. In 2019 bezat Nederland 8 procent van het totale aantal publieke laadpalen. Dat blijkt uit gegevens van de Global Electric Vehicles Outlook van 2020 over het jaar 2019. Dit rapport wordt jaarlijks gepubliceerd door het internationaal energieagentschap (IEA).

Met een totaal van 598.000 laadpalen wereldwijd, had Nederland er in 2019 dus 47.840. Hiermee stond Nederland op de vierde plek na China (plaats 1), niet-gecategoriseerde overige landen (plaats 2), en de Verenigde Staten (plaats 3). Na Nederland volgden Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Noorwegen op het lijstje.

Per 361 inwoners

Met ruim 17 miljoen inwoners in Nederland in 2019 was er destijds dus één laadpaal voor elke 361 inwoners. Dit aantal laadpalen per inwoners was hoger dan in welk ander land dan ook.

Inmiddels is dat aantal nog verder gegroeid. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) waren er in juli 2020 59.935 publieke laadpunten. De meeste oplaadpunten vind je in Noord- en Zuid-Holland, daar zijn er 30.000. Drenthe is met 687 laadpunten het minst goed voorzien.

Goed voor Nederland

Nederland mag dan wel behoren tot de koplopers van het elektrisch rijden en de infrastructuur hiervoor, het is vooral belangrijk dat alle landen meer laadpalen plaatsen. "Het is alleen maar heel goed voor Nederland als andere landen meer laadpalen aanleggen" zegt Bert van Wee, hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft.

Meer laadpalen wereldwijd zorgen ervoor dat er meer elektrische auto's verkocht worden, legt Van Wee uit. "Dat is namelijk niet alleen goed voor het klimaat, dat maakt ook dat elektrische auto's steeds goedkoper worden omdat er meer geproduceerd worden."

Toekomst

De Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) beschrijft de gemaakte afspraken en activiteiten om de doelen van het klimaatakkoord te halen. Als de punten uit de agenda worden uitgevoerd zouden er in 2030 1,7 miljoen laadpunten moeten zijn voor de 1,9 miljoen elektrische auto's die dan naar verwachting op de weg zullen rijden.

Dat klinkt als een hele hoop maar dat valt volgens Van Wee wel mee. "Als het aantal elektrische laadpalen ruwweg overeenkomt met het aantal elektrische auto's is dat gunstig." Als mensen hun auto weghalen van de laadpaal wanneer deze is opgeladen is het al helemaal in orde. "Dit is belangrijk om te stimuleren zodat de palen door zoveel mogelijk mensen gebruikt kunnen worden."

Feit of fictie: In Nederland vindt je het makkelijkst een laadpaal

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie