Onderzoek

Rijkste 1% stoot twee keer zoveel uit als armste helft: 'We kunnen dit niet laten gebeuren'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rijkste 1% stoot twee keer zoveel uit als armste helft: 'We kunnen dit niet laten gebeuren'

De rijkste 1 procent van de wereldbevolking stoot twee keer zoveel CO2 uit als de armste helft. Dat betekent dat zo'n 70 miljoen mensen dus twee keer zoveel uitstoot veroorzaken als de armste 3,5 miljard mensen, blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Oxfam Novib. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met klimaatexpert Hilde Stroot van Oxfam Novib.

Volgens de onderzoekers komen door de uitstoot van de rijkste 1 procent de klimaatdoelen van Parijs in het gedrang. In 2015 is afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. Een persoon die tot de rijkste 1 procent behoort zou zijn uitstoot met ongeveer 97 procent moeten verminderen in vergelijking met vandaag, om het klimaatdoel te halen.

Consequenties

"Dat is veel, maar het is ook niet realistisch om het maar te laten gebeuren. De rest van de wereld en de toekomstige generaties krijgen hier de consequenties van", zei klimaatexpert Hilde Stroot van Oxfam Novib.

Volgens Oxfam Novib, heeft die 1 procent een buitensporig consumptiegedrag. Ze vliegen veel en door ruimtereizen, zoals onlangs die van Amazon-eigenaar Jeff Bezos, wordt enorm veel CO2 uitgestoten, zegt de ontwikkelingshulporganisatie.

Ruimtereis

"Het onderzoek toont aan dat vijftig procent van de armste mensen nog maar de helft van hun CO2-budget uitstoten. Dus die zorgen ervoor dat we nog enigszins op koers liggen", aldus Stroot. "Terwijl de ultrarijken niet echt worden belast. Ze hebben privéjets, jachten en tegenwoordig is het zelfs een trend om een kleine ruimtereis te maken. Dat stoot allemaal ongelofelijk veel CO2 uit."

De verwachting is dat het aandeel van die rijkste groep alleen maar zal groeien in de toekomst. Naar verwachting is hun CO2-uitstoot over negen jaar 30 keer te groot om de klimaatdoelen van Parijs te halen.

Ster advertentie
Ster advertentie