Onderzoek

Er is veel mis met verkeersveiligheid in Nederland

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Er is veel mis met verkeersveiligheid in Nederland

[KRO-NCRV] Verkeersonveiligheid is een veelvoorkomend probleem, zo blijkt uit de uitzending van De Monitor en Reporter Radio op NPO Radio 1. Uit een enquête onder gemeenten blijkt dat 58% vindt dat er onvoldoende budget binnen hun gemeente is om alle onveilige verkeerssituaties aan te passen. Slechts een derde van de gemeenten zegt bovendien dat er voldoende budget is om de verkeersveiligheid in hun gemeente te waarborgen.

Het tragische ongeval van Joop Teunisse in Haarlem was het vertrekpunt van het onderzoek. Jarenlang waarschuwde Joop, voorzitter van de wijkraad Slachthuisbuurt, voor een gevaarlijke fietsoversteek op de Schipholweg te Haarlem. En precies op dat punt werd hij op 27 augustus 2016 aangereden. Hij overlijdt later in het ziekenhuis. De onduidelijke oversteekplaats werd ondanks jarenlange klachten niet verbeterd.

Registratie van ongevallen is onvolledig

Verkeersdeskundige Erik Donkers van ICT bedrijf VIA vertelt dat de registratie van ongevallen tot op dit moment onvolledig is waardoor gemeenten vaak een gebrekkig beeld hebben van gevaarlijke verkeerssituaties. Vanaf april hebben de gemeenten weer bruikbare data en zijn we terug op het informatie niveau van 10 jaar geleden.

'Een piepsysteem'

"Daardoor is ook verkeersveiligheid als thema van de agenda verdwenen bij veel gemeenten. En daarmee het budget dus ook," aldus Donkers. "Bovendien kan je wel budget vrijmaken, maar als je niet weet wat exact het probleem is en waar het speelt, dan gebeurt er niets. Zo eenvoudig is het, ik noem het altijd maar het piepsysteem."

Ook de dataredactie van KRO-NCRV heeft een applicatie ontwikkeld waarop iedereen gevaarlijke verkeerssituaties kan aangeven. Op de site leggen ze aan de hand van vijf locaties uit wat er mis kan gaan op de weg. Zie voor meer informatie: data.kro-ncrv.nl/verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid in Nederland

Ster advertentie
Ster advertentie