Onderzoek
NOS

8 miljard mensen op de aarde: hoe zeker is het cijfer?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. 8 miljard mensen op de aarde: hoe zeker is het cijfer?

Vanaf vandaag zijn er 8 miljard mensen op aarde. Althans, dat is de schatting van de Verenigde Naties. Hoe accuraat is de schatting?

Vanaf morgen 8 miljard mensen op aarde

Het is niet 100 procent zeker dat er vandaag 8 miljard mensen op de aarde zijn. "Dat is echt een schatting", zegt hoogleraar demografie Clara Mulder in NOS Met het Oog op Morgen. "De VN heeft een bevolkingsafdeling en die houdt wereldwijd bij hoe de bevolking zich ontwikkelt."

Bevolkingsontwikkeling

De VN-bevolkingsafdeling krijgt dan allerlei gegevens van landen. "Die maken dan een vooruitberekening en dan wordt er een schatting gemaakt wanneer de zoveelste miljard wereldburger wordt geboren." En de gemaakte schatting kwam dan uit op dat er vandaag 8 miljard mensen zouden zijn.

Schatting

De geleverde gegevens zijn ontwikkelingen uit het verleden, vertelt Mulder. "Zo recent mogelijk wordt bij gehouden hoe de bevolking zich ontwikkelt en dan vervolgens zit er ook een interpolatie bij van: er zijn zoveel geboortes in een jaar en zoveel sterfgevallen, dan wordt dat zo berekend."

De 7 miljard werd in 2011 bereikt. Nu in 2022 hebben we dus 8 miljard mensen op de aarde. "De miljarden daarvoor zaten een beetje op 12, 13 jaar. Van het 1e naar het 2e miljard heeft veel langer geduurd."

Verwachting

Het is de verwachting dat de groei niet zo snel meer zal lopen, maar er wordt rekening gehouden met andere mogelijkheden. "Omdat er heel veel onzekerheden zijn, maakt de VN verschillende varianten. Volgens de midden variant zal het volgende miljard langer duren dan de 11 jaar. Maar volgens de hoogste variant gaat het gewoon in hetzelfde tempo verder. De drie varianten die de VN maakt, zitten enorme verschillen tussen. Vooral als je op de langere termijn kijkt."

"Als je kijkt naar 2100, dan loopt de schatting uiteen tussen bij de lage variant is de bevolking in tussen afgenomen tot onder de 7 miljard. Bij de midden variant zitten we dan op 10,5. En bij de hoge variant zitten we zelf bij de 14 miljard."

Grootste groei

Waar groeit op dit moment de bevolking het hardst? "De grootste groei is in Afrika. Dat wordt ook voor de toekomst verwacht, dat Afrika de grootste groei heeft en dan verder ook in delen van Azië." Er zijn dan een aantal landen in Afrika die enorm snel groeien. "Niger en Nigeria", zegt Mulder.

OOG 8 miljard

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie