Onderzoek
AVROTROS

Feit of fictie: 'De tijd van social media is wel voorbij'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of fictie: 'De tijd van social media is wel voorbij'

De tijd van social media is wel voorbij, zei premier Rutte deze week tegen Nieuwsuur. Maar wat blijkt? Hij zit er naast. 92 procent van de Nederlanders zat de afgelopen 3 maanden op social media. In 2014 was dit nog 74 procent. Het is dus toegenomen.

Feit of fictie: 'De tijd van social media is voorbij'

De uitspraken van Rutte over Twitter ("publiek is verouderd") en social media in het algemeen ("zijn een beetje voorbij" en "over de hype heen"), kregen ironisch genoeg veel kritiek op social media.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

79 minuten per dag op social media

Zo moet ook Diederik Broekhuizen van 'De Best Social Media' lachen om de opmerkingen van Rutte. "Ik vind dit zo'n rare uitspraak, het is heel apart om de impact van social media te ontkennen." Hij wijst erop dat we gemiddeld per dag 79 minuten op social media spenderen.

Data-marketeer Danny Oosterveer doet veel onderzoek naar social media. Ook hij snapt weinig van Ruttes uitspraken. "Hij suggereert hiermee dat het belang van social media is afgenomen. Daar ben ik het zeer mee oneens."

VVD juist veel actiever op social media

Maar hoe komt Rutte dan bij zijn uitspraak? Oosterveer vermoedt dat Rutte vooral op Twitter doelt. "Het gebruik van Twitter is wel afgenomen en ook Facebook laat een dalende trend zien. Ondertussen zijn nieuwe social media als Instagram en Tik Tok juist enorm in opkomst."

Ruttes partij, de VVD, is ondertussen alleen maar actiever geworden op social media, valt Broekhuizen op. "Ze hebben nu een Tik Tok account, een meme kanaal op Instagram, het aantal Tweets is afgelopen jaar verdubbeld. Klaas Dijkhof is heel actief. Er zit duidelijk een heel campagneteam aan te werken. Dat de leider van dat team zegt dat het allemaal voorbij is snap ik echt niet."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie