Onderzoek
AVROTROS

Feit of fictie: 'Basketballers maken school af, meeste voetballers niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of fictie: 'Basketballers maken school af, meeste voetballers niet'

'Basketballers hebben allemaal gestudeerd, kunnen hun zinnen afmaken. In tegenstelling tot andere sporters. De meeste voetballers hebben hun school toch niet afgemaakt', zei basketbal-verslaggever Leon Kersten dit weekend in Langs de Lijn. Klopt dat?

Feit of fictie: Basketballers maken wel school af, meeste voetballers niet

Leon Kersten was stellig afgelopen wekend. 'Dat durf ik wel te zeggen', voegde hij nog aan zijn uitspraak toe. Presentator Hugo Borst vroeg zich al af of het wel zou kloppen en verwachtte al dat verhaal een staartje zou krijgen. In de rubriek Feit of fictie? wagen we ons eraan.

Vroeger

Oud-voetballer Arjan Ebbinge haalt de bewering meteen onderuit. "Dat is gewoon een ouderwets beeld. Het klopt dat er ooit een periode is geweest dat voetballers minder studeerden of konden studeren", zegt Ebbinge, die onder meer speelde bij Heerenveen en Groningen. Hij is inmiddels loopbaancoach bij de Vereniging van Contractspelers (VVCS). Hij ziet verbeteringen met de tijd.

"Nu zijn er verschillende partijen in het profvoetbal die het makkelijker maken om te leren tijdens je actieve carrière. Die uitspraak in Langs de Lijn berust dus vooral op een beeld van vroeger."

Keiharde cijfers

En de cijfers bewijzen dat: "Inmiddels maakt zo'n 93 procent van de topsportleerlingen hun middelbare school af", zegt Tom de Groen van Stichting Loot, de overkoepelende organisatie voor zogenaamde scholen voor topsporttalenten.

Dat gaat over de ongeveer 3500 leerlingen die in allerlei sporten actief zijn. Onder die 3500 leerlingen bevinden zich 1100 jonge voetballers. "Het hoge slagingspercentage is bij hen niet anders", zegt De Groen.

Strenge regels

De profclubs zelf letten ook goed op hun pupillen. Oud-voetballer Nathan Rutjes is inmiddels jeugdtrainer bij Sparta Rotterdam. En daar zijn ze streng, vertelt Rutjes. "Sparta maakt school leidend. Wij monitoren alle schoolprestaties van kinderen. Mocht het zo zijn dat de schoolprestaties ten koste gaan van het voetballen, dan grijpen wij direct in."

Rutjes weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om door te leren. "Ik ben mezelf ook blijven scholen in mijn betaald voetbalcarrière, en ik merk dat ik daar enorm profijt van heb. Ik denk dat spelers met een groot bereik in Nederland een bijdrage moeten leveren om dat idee te verspreiden."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie