Onderzoek
KRO-NCRV

Gedwongen prostitutie onder buitenlandse mannen verdubbeld

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Gedwongen prostitutie onder buitenlandse mannen verdubbeld

Het aantal meldingen van gedwongen prostitutie onder buitenlandse mannen is het afgelopen jaar verdubbeld. Het gaat vaak om vluchtelingen die in Nederland worden opgepikt door mensenhandelaren. Dat blijkt uit onderzoek van Reporter Radio. Dit is het verhaal van een groep onzichtbare mannen in Nederland.

"Het gebeurt. Elke dag, elke seconde. Maar dit zijn de mensen waar we niet over willen praten, de mensen waar we niets over willen weten", zegt Anando met overslaande stem. Anando (niet zijn echte naam) is een van de vluchtelingen die in Nederland in de gedwongen prostitutie terechtkwam. Hij hoort bij een groep mannen die tot nu toe zo goed als onzichtbaar bleef.

Gedwongen tot seks met andere mannen

Anando vertelt hoe hij vanuit Oeganda naar Europa vluchtte. Dat hij in Italië aan land kwam en daar werd misbruikt. "Daar hebben ze walgelijke dingen met me gedaan. En toen ik naar Nederland kwam, gebeurde hetzelfde", haalt Anando terug. Met hulp lukte het Anando te vluchten naar Nederland. Maar eenmaal in Nederland komt Anando op straat terecht en wordt hij opgepikt door een mensenhandelaar. Anando wordt gedwongen tot seks met andere mannen.

Quote

In Italië hebben ze walgelijke dingen met me gedaan. En toen ik naar Nederland kwam, gebeurde hetzelfde.

Anando

"Maar het gaat niet om mij, want ik weet dat andere mannen ergere verhalen hebben", zegt Anando meteen nadat hij zijn verhaal heeft verteld. Anando benadrukt dat hij niet de enige is die dit overkomt in Nederland. De vluchtelingen die in de gedwongen mannenprostitutie raken, zitten vaak in een kwetsbare situatie - zonder vaste verblijfstatus. "Papieren worden afgenomen en ze worden in donkere kamers gezet", vertelt Daniëlle van Went. Van Went is in Eindhoven actief als zorgcoördinator. Voor het Expertisecentrum Mensenhandel en (jeugd)Prostitutie deed ze onderzoek naar kwetsbare groepen en mensenhandel. Met haar collega's sprak ze zeventig jongens die zich in de omgeving van Eindhoven in de mannenprostitutie begeven.

Het aantal meldingen is verdubbeld

Niet alleen vluchtelingen die op straat leven raken in Nederland in de mannenprostitutie. Ook vluchtelingen die in AZC's zitten prostitueren zichzelf, bevestigen onder anderen de zorgcoördinator in Friesland (Fier) en het COC. Het COA bevestigt aan Reporter Radio dat ook de medewerkers in de AZC's die signalen opvangen, al wil COA niet melden om hoeveel gevallen het gaat.

Quote

Papieren worden afgenomen en ze worden in donkere kamers gezet

Daniëlle van Went

Er zijn wel cijfers bekend over het aantal meldingen dat wordt gedaan van mensenhandel. Die cijfers worden verzameld door het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha). In 2016 telde CoMensha 34 meldingen van buitenlandse mannen in de gedwongen prostitutie, in 2017 kwamen er al 68 meldingen binnen. Het aantal meldingen is in een jaar tijd dus bijna verdubbeld.

Geen beleid op mensenhandel

"Mensenhandel is een haaldelict. Je moet ernaar op zoek gaan om te zien dat het gebeurt", reageert directeur Ina Hut van CoMensha. Gemeenten hebben een belangrijke rol in de strijd tegen mensenhandel. Ina Hut: "Maar het aantal gemeenten dat erkent dat in hun gemeente mensenhandel plaatsvindt - en investeert in goede zorgcoördinatie voor slachtoffers van mensenhandel - is laag."

Quote

Mensenhandel is een haaldelict. Je moet ernaar op zoek gaan om te zien dat het gebeurt

Ina Hut

Juist die gemeenten zijn verantwoordelijk voor beleid op mensenhandel. Uit een rapport uit november 2017 van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel blijkt dat 95 procent van de gemeenten geen beleid heeft op mensenhandel. En maar zestien van de 35 verantwoordelijke centrumgemeenten hebben nog geen zorgcoördinator aangesteld. Die zorgcoördinator zou voor slachtoffers van mensenhandel het eerste aanspreekpunt moeten zijn.

"De slechte mensen vinden je altijd, door de goede mensen word je een stuk moeilijker gevonden", zegt Anando. Zondag om 19.00 uur op NPO Radio 1 doet Reporter Radio verslag van vluchtelingen die in de gedwongen prostitutie belanden. In die reportage vertelt ook Anando zijn verhaal.

Ster advertentie
Ster advertentie