Naar homepage
Onderzoek

Hadden miljoenen coronadoden voorkomen kunnen worden?
NOS

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Hadden miljoenen coronadoden voorkomen kunnen worden?

Als landen vorig jaar sneller hadden gereageerd, dan hadden miljoenen coronadoden voorkomen kunnen worden. Dat stelt een onafhankelijke commissie in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie. Maar volgens OMT-lid en viroloog, Marion Koopmans is het niet zo zwart-wit.

"Zij gaan er wel vanuit dat het echt te stoppen was geweest. Dat weet ik niet, hoor", zegt ze in Met het Oog op Morgen. Toch hoeft dat niet te betekenen dat het onderzoek meteen in de prullenbak kan.

"Die eerste fase is heel snel gegaan. Het delen van gegevens met China." Maar daarna ontstaan verschillende groepen. "In het overgrote merendeel van de landen is ingezet op zorgen dat circulatie beperkt wordt."

Daar tegenover staat een groep landen die zich wel erg bekommerde om het tegengaan van het virus. "Over het algemeen landen die al ervaring hadden met bijvoorbeeld SARS of ebola."

Geleerd van deze pandemie?

En na die eerste fase werd het gecompliceerd. "Op een gegeven moment was er een internationale noodtoestand, maar vervolgens gebeurde er een tijdlang eigenlijk heel weinig. Dat is wat deze commissie benoemt: dit zou eigenlijk niet moeten kunnen."

Nu we in Europa wel veel ervaring hebben met pandemiebestrijding, kunnen we dan ook stellen dat we in de toekomst niet nog een keer vastzitten in een pandemie als deze? Koopmans denkt van niet.

"Moet je carnaval stoppen terwijl er nog geen gevallen waren? De vraag is hoe lang dat geheugen blijft. Het stilleggen van de maatschappij heeft ook een enorme prijs. En als je dat dan doet op basis van wat ver weg gebeurd. Dat is een hele lastige stap om te maken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie