Onderzoek
AVROTROS

Kan je een longontsteking krijgen van je stinksokken?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan je een longontsteking krijgen van je stinksokken?

Een Chinese man belandde met een ernstige schimmelinfectie op de intensive care nadat hij zijn stinksokken besnuffelde. Maar kan dat wel? Lammert de Bruin checkt of je vieze sokken gevaarlijk kunnen zijn in Feit of Fictie.

Chinese krantenwebsites berichten over het opmerkelijke verhaal. Door dagelijks aan zijn vieze sokken te ruiken zou de man sporen van voetschimmel hebben ingeademd. De sporen zouden tot een levensgevaarlijke longontsteking hebben geleid.

Kleding wordt niet heet genoeg gewassen

"Schimmels en bacteriën in kleding kunnen aandoeningen veroorzaken", zegt hoogleraar dermatologie Errol Prens van het Erasmus MC. "Om het milieu te sparen wordt kleding en textiel op lagere temperatuur gewassen. Daardoor worden niet meer alle schimmeldraden in sokken en schoenen gedood." Maar hoe voorkom je die schimmels? Prins adviseert: "wissel regelmatig van schoen en draag zo min mogelijk kleding met kunststoffen." Daarnaast helpt het om je kleding te strijken. "Strijken gebeurt bij een hogere temperatuur dan wassen. Daar kunnen schimmels niet tegen."

Een longontsteking krijgen van het ruiken aan vieze sokken is dus volgens de hoogleraar theoretisch gezien niet onmogelijk. Toch denkt hij dat de kans klein is dat een gezond persoon ziek kan worden van het snuffelen aan kousen.

Alleen bij verzwakte mensen

Volgens directeur Michael Rutgers van het Longfonds krijgen jaarlijks 250.000 personen een longontsteking. Meestal zijn bacteriën of een virus de oorzaak. "Schimmelinfecties in de longen komen minder vaak voor", aldus Rutgers. "Ook zijn ze moeilijker te behandelen". De kans dat de Chinese man de longaandoening heeft gekregen door aan zijn sokken te ruiken, acht hij niet zo groot. Hij vermoedt dat de man al verzwakt was voordat hij een longinfectie kreeg. "Het is goed mogelijk dat de doorgaans vervuilde lucht in China ook een rol heeft gespeeld."

Prins en Rutgers zijn het dus met elkaar eens. Schimmels van vieze sokken kunnen in theorie longinfecties veroorzaken, maar wel alleen bij zieke of verzwakte mensen.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie