Onderzoek
NOS

'De alcoholindustrie wil niet met tabak geassocieerd worden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De alcoholindustrie wil niet met tabak geassocieerd worden'

"Niet roken, niet drinken", zo luidde de oorspronkelijke slogan van NIX18. Het logo bleef. Maar de slogan werd verwijderd onder druk van de alcohollobby, zo blijkt uit onderzoek van Argos.

Hoe de alcohollobby een NIX18-reclame aanpaste

Het lijkt een kleine aanpassing, maar voor de alcoholindustrie was dit een belangrijke verandering. "De alcoholindustrie wil niet dat zij geassocieerd worden met tabak", zegt onderzoeksjournalist Nikki van der Westen in het NOS Radio 1 Journaal.

Te veel ruimte voor de lobby

Uit mailverkeer tussen het Ministerie van Volksgezondheid en de alcoholindustrie, dat Argosjournalisten in handen kregen, blijkt dat de alcoholindustrie volhardend was in hun vraag om alcohol los te trekken van tabak. In deze correspondentie was terug te zien dat "de alcoholindustrie zelf ook toegeeft dat de koppeling tussen tabak en alcohol voor hen gevoelig ligt", legt Van der Westen uit. "Daar is het ministerie in overstag gegaan."

Van der Westen legde dit ook voor aan bijzonder hoogleraar Arco Timmermans. Hij doet onderzoek naar lobbystrategieën en herkent een patroon. Hij vindt dat het Ministerie te vaak te veel ruimte laat aan de lobby. Ondanks dat de lobby niet altijd slaagt, herkent de Bijzonder Hoogleraar wel dat de lobby structureel uit het zogenaamde gevarenframe wil blijven.

In dit geval resulteert dat erin dat de risico’s van alcoholconsumptie buiten beeld blijven. Daarom wil de alcohollobby associatie met een product waarvan de gevaren alom bekend zijn, zoals tabak, voorkomen. Dit zou schadelijk kunnen zijn voor de industrie.

Opvallende timing

De timing van deze beslissing van het Ministerie van Volksgezondheid noemt Van der Westen opvallend. Dit vond namelijk net voor de totstandkoming van het Nationaal Preventieakkoord in 2018 plaats. Hierbij was het voor het ministerie belangrijk iedereen aan boord te hebben.

Het Nationaal Preventieakkoord stelt onder andere tot doel om alcoholgebruik in Nederland terug te dringen, maar had wel de handtekening van een breed scala aan partijen hiervoor nodig en ook die van de alcoholindustrie. Staatssecretaris van Ooijen geeft aan dat de keuze om tabak en alcohol individueel aan te pakken voortkomt vanuit de overweging dat dit effectiever zou zijn.

De hele uitzending van Argos is vanavond om 23:30 uur te zien op NPO2

RJN argos NIX18

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie