Onderzoek
KRO-NCRV

Hoe internationale studenten de dupe worden van het kamertekort

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe internationale studenten de dupe worden van het kamertekort

De afgelopen tien jaar verdubbelde het aantal buitenlandse studenten in Nederland. Hoger onderwijsinstellingen zien een groot maatschappelijk belang in het aantrekken van internationaal talent. Maar genoeg woonruimte is er niet.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) maakt zich zorgen over de aanhoudende krapte op de woningmarkt. Voor buitenlandse studenten is het extra moeilijk om een kamer te vinden, weet beleidsmedewerker huisvesting Jeffrey Koppelaar. "De situatie voor buitenlandse studenten is allesbehalve rooskleurig. Internationale studenten kunnen niet hospiteren als ze nog niet in Nederland zijn. Bovendien hebben veel Nederlandse studentenhuizen geen behoefte aan internationals. Dat komt neer op discriminatie."

{iframe "//datawrapper.dwcdn.net/Jwesh/1/" height="400" }

Huisjesmelkers

Uit een raming van het ministerie van Onderwijs blijkt dat over zes jaar ruim 24 duizend extra studentenwoningen nodig zijn in Nederland. Maarten Post, woordvoerder van de Universiteit Utrecht is zich bewust van dit probleem. "Wij zijn geen huisvesters, daar worden we ook niet voor betaald. Maar we voelen wel een morele verantwoordelijkheid voor gasten, internationale studenten die hier komen. Zij hebben geen netwerk om op terug te vallen. Daarom proberen we hen zo goed mogelijk te ondersteunen en voor te lichten."

Maar de universiteit heeft niet de eindverantwoordelijkheid over de huisvesting van buitenlandse studenten. Die ligt bij gemeenten, universiteiten en het Rijk samen, laat Minister van Onderwijs Jet Bussemaker in 2017 weten aan de Kamer. Volgens de LSVB zijn er verschillende partijen actief die misbruik maken van de kwetsbare positie van buitenlandse studenten. "Het vervelende gevolg van die tekorten op de woningmarkt voor studenten is dat er allerlei bedrijven en verhuurders komen die misbruik maken van die situatie. Dus je hebt huisjesmelkers die geen onderhoud plegen of absurde eisen in een contract stellen omdat ze toch wel weten dat studenten het tekenen. Ze hebben nou eenmaal een woning nodig", zegt Jeffrey Koppelaar.


"Ze kunnen jou op ieder moment uit je hotelkamer zetten, uit je woning zetten is het eigenlijk"

Vorm van eigen richting

De LSVB ziet The Student Hotel ook als zo'n partij. Dit is een hotel dat voor de duur van maximaal een collegejaar kamers verhuurt aan studenten. Maar omdat The Student Hotel een hotel is en geen verhuurder, geldt voor studenten die er een heel collegejaar verblijven niet het huurrechtsysteem. Dat heeft nadelige gevolgen, zegt de LSVB. "Ze kunnen jou op ieder moment uit je hotelkamer zetten, uit je woning zetten is het eigenlijk, terwijl normaal een huisbaas gewoon een opzegtermijn van minimaal drie maanden heeft. Ook mogen zij volgens hun algemene voorwaarden beslag leggen op jouw persoonlijke bezittingen bij betaalachterstanden."

Advocaat Elout Korevaar is gespecialiseerd in huur- en vastgoedrecht. Hij heeft zo zijn twijfels over de rechtmatigheid van dit soort voorwaarden. "Het klinkt als een vorm van eigen richting, en het is volgens het Nederlandse huurrecht niet toegestaan." Om in actie te komen tegen The Student Hotel benaderde de LSVB studenten die in het hotel verbleven. Ze kwamen uit bij een student uit Groot-Brittanië die bij de Huurcommissie een zaak wil starten tegen The Student Hotel. Vooral de relatief hoge kamerprijs was voor hem een reden om met de LSVB in zee te gaan.

Een toffe plek

The Student Hotel herkent zich niet in de kritiek. "Wij merken dat veel studenten bewust voor ons kiezen, omdat ze het een toffe plek vinden", zegt Frank Uffen, woordvoerder voor The Student Hotel. "Als hotel hebben wij hotelovereenkomsten met elke gast. De Huurcommissie gaat over reguliere woningen, dat is een ander type overeenkomst. Wij menen dat zij niet degene zijn die daarover kunnen oordelen en dat gaan wij hen vertellen." In september zal de Huurcommissie de betrokken partijen laten weten of ze er een zaak van maken.

Meer over het kamertekort onder buitenlandse studenten en de gevolgen daarvan in Reporter Radio, zondag 22 juli om 19.00.

Deze publicatie is ondersteund met een bijdrage uit de Regeling Talentontwikkeling Onderzoeksjournalistiek van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten

Ster advertentie
Ster advertentie