Onderzoek
BNNVARAEOKRO-NCRVNTRZwart

World Bipolar Day: kan positieve psychologie hulp bieden bij manisch-depressieve klachten?

foto: Stijn Goossens
  1. Nieuwschevron right
  2. World Bipolar Day: kan positieve psychologie hulp bieden bij manisch-depressieve klachten?

Zorgspecialist Bart Geerling werkt bij GGZ-instelling Dimence met mensen die leven met een bipolaire stoornis. Tijdens De Nacht van NTR Wetenschap vertelt hij over zijn onderzoek naar behandelmogelijkheden met positieve psychologie. "Sommige mensen hebben jarenlang gehoord wat ze niet goed doen, daardoor verlies je het vertrouwen in je eigen capaciteiten. Positieve psychologie kijkt naar de krachten die je wel hebt."

Hoe positieve psychologie helpt bij een bipolaire stoornis - De Nacht van...

Jaarlijks wordt op 30 maart meer aandacht gevraagd voor de bipolaire stoornis waar zo’n 2 procent van de bevolking mee moet leven. Bij manische periodes ken je geen grenzen en kun je de hele wereld aan, maar dat wordt afgewisseld met enorm depressieve periodes. Voor sommige mensen kunnen die periodes het leven erg beïnvloeden, daarbij kan zorg geboden worden door een GGZ-instelling.

Bij de stoornis zijn verschillende behandelmethodes mogelijk. Als medicijn wordt vaak lithiumzout voorgeschreven, dat helpt om het brein in balans te houden. Dat wordt dan meestal gecombineerd met een psychologische therapie, waarbij steeds meer wordt ingezet op zogeheten positive psychologische interacties.Je leert dan als patiënt om te focussen op de eigen krachten die je hebt, in plaats van wat er ‘mis’ met je is – volgens jou, of je omgeving. Het onderzoekteam van Geerling ontwikkelt momenteel een mobiele app om patiënten hierin te begeleiden. In De Nacht van NTR Wetenschap geeft hij een demonstratie van de app.

Hoe positieve psychologie helpt bij een bipolaire stoornis

In De Nacht van… krijgen studiogasten nog écht de ruimte voor hun verhaal en als luisteraar kan je elke uitzending meepraten. Maak kennis met Nederlanders van over de hele wereld en luister naar de mooiste audioverhalen van NPO Radio 1. Elke werknacht tussen 02.00 en 05.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie