Binnenland
NOS

GGZ slaat alarm over lange wachtlijsten: we kunnen het niet meer alleen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GGZ slaat alarm over lange wachtlijsten: we kunnen het niet meer alleen

De Nederlandse ggz, de branchevereniging voor de geestelijke gezondheidszorg, zegt dat het niet gaat lukken om zelf de lange wachtlijsten weg te werken. Voorzitter Ruth Peetoom vindt dat er meer gekeken moet worden naar andere manieren om mensen te helpen.

"We hebben zo'n 100.000 mensen die nu wachten", zegt Peetoom in het NOS Radio 1 Journaal. "We halen alles uit de kast om mensen te helpen, het is alle hens aan dek."

De voorzitter noemt het onontkoombaar dat er een debat komt om te bepalen wat wel en wat geen ggz-zorg is. Alleen op die manier kan volgens de branche de zorg voor de meest kwetsbaren overeind worden gehouden.

Peetoom vindt verder dat er gepraat moet worden met bijvoorbeeld gemeenten, woningbouwverenigingen en de schuldhulpverlening. “Ik wil vooral zaken wegnemen die problemen kunnen veroorzaken of verergeren en mensen dingen aanreiken om met hun problemen om te gaan. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet en het kan echt helpen.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie