Onderzoek
KRO-NCRV

Buitenspelen steeds georganiseerder: 'Echte avonturen beleef je zonder je ouders'

foto: Ben Wicksfoto: Ben Wicks
  1. Nieuwschevron right
  2. Buitenspelen steeds georganiseerder: 'Echte avonturen beleef je zonder je ouders'

Onderzoekers van de Radboud Universiteit lieten kinderen hun favoriete speelplaats tekenen. Wat opvalt is dat kinderen veel gecultiveerde speelplaatsen tekenen, terwijl ze ook behoefte hebben om te struinen en te scharrelen in de bosjes. "Echte avonturen beleef je natuurlijk zonder je ouders."

Het is de Nationale Buitenspeelweek. Twee jaar geleden vroegen Riyan van den Born en promovendus Bernadette van Heel, aan 1500 kinderen hun favoriete speelplaats te tekenen. Deze tekeningen hebben ze geanalyseerd en een aantal uitkomsten lichten ze toe bij Spraakmakers.

Gemaakte speelplekken

"We hadden wel verwacht dat er sinds de jaren '70 andere buitenspeelplekken zouden zijn, maar er werden opvallend veel gemaakte speeltuinen getekend", zegt Van Heel. "Soms propte kinderen hun tekeningen bomvol speeltuigen zoals schommels, een tokkelbaan of trampolines."

Volgens universitair hoofddocent en expert mens en natuurrelatie Riyan van den Born, spelen kinderen van nu veel vaker in gecultiveerde speeltuinen dan vroeger.

Bewegingsruimte kleiner

Sinds de jaren zeventig groeit de 'jeugd van tegenwoordig' steeds meer op in een verstedelijkte omgeving. Hier is het verkeer drukker en is de bewegingsruimte van kinderen om alleen op pad te gaan beperkter geworden. "Dat betekent dat kinderen niet meer zelfstandig op wildere plekjes kunnen komen", zegt Van den Born.

In het bos, maar ook een braakliggend veld waar je vrije avonturen kunt beleven, komen velen niet meer. "Ze zijn aangewezen op de speeltuintjes in de buurt. Dat is ook leuk, maar het zou mooi zijn als het allebei kon", aldus Van den Born.

Quote

Of een sloot waar je een nat pak kunt halen

Riyan van den Born

De kinderen gaven volgens haar aan dat ze graag een plek willen waar ze zonder toezicht kunnen spelen. "Maar waar vind je in deze wereld nog een veldje waar je mag komen scharrelen en struinen of in slootjes een nat pak kunt halen? Dat is al heel interessant voor hen."

Wildernis in de wijk

Om dit stukje wildernis terug te krijgen in het leven van kinderen, hoef je ze niet telkens naar het bos te brengen. "Je kunt de natuur ook een beetje meer naar hen toehalen", aldus Van den Born.

Door stukjes groen of wilde veldjes in de buurt toe te laten. "Het hoeft niet in plaats van speelplekken, maar allebei. Bijvoorbeeld een hoopje boomstammen met uitzicht op de huizen." Ook zou het goed zijn wanneer ouders kinderen wat vaker in de struiken laten duiken. "Als we alleen maar georganiseerde natuurervaring opdoen, dan verliezen we heel veel."

Riyan van den Born en Bernadette van Heel over Nationale Buitenspeeldag

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie