Onderzoek
AVROTROS

WRR-onderzoeker: 'Nederland is niet gepolariseerd'

foto: ANP Fotofoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. WRR-onderzoeker: 'Nederland is niet gepolariseerd'

Stikstof, corona, inkomen, woonplek, 'wokisme'. Enkele actuele zaken die voor diepere kloven in de Nederlandse samenleving lijken te zorgen. Met nadruk op lijken, want prof. dr. Will Tiemeijer van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) betoogt in het programma dr Kelder en Co dat Nederland helemaal niet zo gepolariseerd is. "Er is een verschil tussen beeldvorming en data."

Tiemeijer, die ook de bijzondere leerstoel 'Gedragswetenschappen en Beleid' op de Erasmus Universiteit bekleedt, signaleert een discrepantie tussen datgene wat mensen in talkshows en in de Tweede Kamer zien en tussen onderzoeksgegevens. "Onderzoekers zitten in een andere business en zijn eerder geneigd te kijken naar de feiten."

Zo verwijst Tiemeijer naar het SCP-onderzoek 'Verschil in Nederland' waarin er uit wordt gegaan van zeven verschillende groepen in plaats van twee. We mogen dus niet spreken van tweespalt in de samenleving. "Polarisatie geeft het idee dat er twee polen zijn en dat er in het midden niets is. De meesten van ons zitten juist tussen de polen in."

Dit zag je volgens Tiemeijer bijvoorbeeld terug bij coronamaatregelen, waar de meeste Nederlandsers zich aan hielden. "Nederland is een gematigd land. Als je polarisatie wil, dan moet je naar Amerika."

Klik op het videofragment hierboven voor het hele gesprek met Tiemeijer.

Ster advertentie
Ster advertentie