Onderzoek
AVROTROS

De jonge doctor Promoveert op 9/11

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. De jonge doctor Promoveert op 9/11

De aanslagen van 9/11 hebben Amerika in het hart geraakt. Maar dit soort wereldgebeurtenissen hebben overal invloed. De jonge dr van deze week is Thijs van Dooremalen, hij deed onderzoek naar de invloed van 9/11 op de beeldvorming van islam en moslims in verschillende landen. In dr Kelder en Co licht hij zijn proefschrift toe.

Kijk op islam

Volgens de afgelopen woensdag gepromoveerde Van Dooremalen wordt 9/11 vaak gezien als keerpunt in hoe we tegen islam en moslims aankijken, maar dat is volgens hem onterecht.

De aanslagen op de Twin Towers hebben het debat prominenter en heftiger gemaakt, maar daarvoor bestond het zeker al. Hij vindt het meer een katalysator.

Veiligheid

Socioloog Van Dooremalen ziet verschillen tussen de manier waarop landen betekenis geven gebeurtenissen als 9/11. "Ik heb uitgezocht hoe die verschillen ontstaan. In de VS en in Frankrijk werd het bijvoorbeeld vooral gezien als aanval op de VS, terwijl de gebeurtenis in Nederland veel sterker als een aanslag op het Westen werd beschouwd.

Hiermee werden wij dus ook aangevallen. In Amerika werd na de aanslagen de nadruk op veiligheid gelegd. In Nederland werd de Islam het discussiepunt in de publieke sfeer."

Jonge doctor 11 september

Ster advertentie
Ster advertentie