Onderzoek
AVROTROS

Wordt het uiterlijk van mannen steeds belangrijker?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt het uiterlijk van mannen steeds belangrijker?

Schrijver en voormalig hoofdrecteur Jan Heemskerk viel kilo's af, omdat zijn vrouw hem niet zo aantrekkelijk meer vond. Volgens Heemskerk hadden mannen aan gulle humor en een goed salaris vroeger misschien genoeg, maar, zo zei hij in het NOS Radio 1 Journaal: tegenwoordig vinden vrouwen het veel belangrijker dat mannen er goed uitzien en slank zijn. Is daar inderdaad bewijs voor? Martijn Rosdorff gaat op onderzoek uit in Feit of Fictie.

Video niet beschikbaar

Evolutiebioloog Roy Erkens kan zich wel vinden in die stelling van Heemskerk. Hij trekt graag de vergelijking met het dierenrijk. "Bij veel diersoorten kiezen vrouwen heel actief met wie ze wel of niet willen paren, want daar gaat het om in de biologie. Bij bonte vliegenvangers kiezen vrouwen bijvoorbeeld mannen die beter zijn in het voeden van hun kinderen. Maar wat beter is, verandert eigenlijk per seizoen."

Dier vs. Mens

Hij denkt dat de vergelijking met de mens te maken is. Want ook bij ons zijn verschillen duidelijk zichtbaar. "De selectiedruk van vrouwen op mannen is aan het veranderen. Ik weet niet of we het zwaarder hebben, maar ik denk wel dat er tegenwoordig andere dingen aan mannen gevraagd worden.

Geppy Visser helpt al jaren mensen met het vinden van de juiste partner. En ook zij ziet zeker een verschuiving in de wensen van de vrouw. "Vroeger was de rol van de man heel anders. Hij moest voor de vrouw zorgen en zorgen dat er inkomen was. Tegenwoordig kan een vrouw dat zelf. Vrouwen zijn zelfstandig en kunnen zich goed redden." Visser wijst erop dat veel vrouwen ervoor zorgen dat ze er leuk uitzien. "Dat verwachten ze ook van een man. De eisen die aan mannen worden gesteld zijn steeds hoger. Er wordt verwacht dat ze aan zichzelf werken en niet met hun bolle bierbuik op de bank zitten."

Op naar de volgende!

Vrouwen kijken dus kritischer naar hun mannen. En andersom is dat ook het geval. Relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven ziet vaak mensen in zijn behandelkamer die kampen met relatieproblemen. Volgens hem komt dat omdat mensen hun relatie heel anders benaderen. "Mensen zijn kritischer en stellen meer eisen aan hun partner. Dat komt omdat relaties niet meer voor het leven zijn."

De rol van mannen in een relatie met een vrouw lijkt dus inderdaad de afgelopen jaren te zijn veranderd. Vrouwen die waarde hechten aan een goed uiterlijk en gezond leven, verwachten dat ook van hun partner. Deze spiegeling wordt door meerdere psychologen bevestigd. Jan Heemskerk heeft met zijn dieet blijkbaar een goede stap gezet. Niet alleen voor zijn eigen gezondheid, maar ook voor zijn aantrekkingskracht. Want zoals de deskundigen benadrukken: vrouwen redden zichzelf wel, dus de eisen richting de man worden hoger en hoger. Zoals Heemskerk in het Radio 1 Journaal zei: "Het is geen makkelijke tijd voor ons als mannen."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie