Onderzoek
NOSNTR

Onnodige verwijdering van baarmoeders: een onbekend probleem in de gynaecologie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onnodige verwijdering van baarmoeders: een onbekend probleem in de gynaecologie

Een schokkende realiteit is aan het licht gekomen in de gynaecologie: jaarlijks ondergaan zo'n 400 vrouwen onnodig een baarmoederverwijdering, onthult onderzoek door Nieuwsuur in gesprek met de beroepsvereniging van gynaecologen. Dit ingrijpende besluit, vaak ingegeven door verdikkingen in de baarmoederwand genaamd vleesbomen of myomen, wordt genomen zonder de benodigde informatie over alternatieve behandelingen. Onderzoeksjournaliste Judith Pennarts van Nieuwsuur vertelde erover in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Een van de belangrijke opties voor vrouwen met deze aandoening is een procedure genaamd embolisatie, waarbij de bloedvaten naar de vleesbomen worden afgesloten, waardoor ze afsterven. Hierdoor behouden vrouwen hun baarmoeder, een aspect dat velen als essentieel voor hun vrouwelijkheid beschouwen.

Echter, zoals Judith Pennarts van Nieuwsuur uiteenzet, lijkt het probleem te liggen in de communicatie en het besluitvormingsproces tussen artsen en patiënten. "Het advies van een gynaecoloog en de uitvoering van de embolisatie door een interventieradioloog creëren een discrepantie", legt Pennarts uit. "De gynaecologen adviseren vaak tot verwijdering, terwijl de radiologen de mogelijkheid van behoud bieden."

Het verhaal van Cecile van den Boogaard, die haar baarmoeder niet liet verwijderen na zelf op zoek te gaan naar informatie, is tekenend voor dit probleem. "Ik ontdekte een alternatieve optie waarbij ik mijn baarmoeder kon behouden, iets wat ik liever wilde," deelt ze. "Het verraste me dat mijn arts dit niet meteen had voorgesteld."

'Er blijft een verantwoordelijkheid voor vrouwen zelf'

De redenen achter deze overhaaste verwijderingen lijken deels te maken te hebben met onzekerheid over het resultaat van embolisatie. "Artsen kunnen adviseren tot verwijdering omdat embolisatie niet altijd zorgt voor krimp van de baarmoeder, hoewel dit vaak wel het geval is," verklaart van den Boogaard.

Deze radicale benadering voor een probleem dat primair bloedverlies veroorzaakt, zonder de patiënt volledig te informeren over alle opties, roept vragen op over het besluitvormingsproces in de medische praktijk. De beroepsvereniging van gynaecologen benadrukt de noodzaak van betere voorlichting aan vrouwen en pleit voor regionale expertisecentra.

Maar, zoals Pennarts benadrukt, blijft er een verantwoordelijkheid voor vrouwen zelf: "Er bestaat een tool, maar het gesprek met een gynaecoloog is essentieel. Echter, door tijdsdruk hebben artsen niet altijd de mogelijkheid om dit uitgebreid te bespreken." In een tijd waarin medische beslissingen zo'n diepgaande impact hebben, is een uitgebreide communicatie tussen arts en patiënt van cruciaal belang om onnodige ingrepen zoals baarmoederverwijderingen te voorkomen.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie