Onderzoek

Onderzoeksraad: 'Voer een APK in voor grote publieke gebouwen'

NTRNOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoeksraad: 'Voer een APK in voor grote publieke gebouwen'

Als grote gebouwen eenmaal klaar zijn, worden ze nauwelijks nog gecontroleerd. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar aanleiding van het instorten van het dak van het AZ-stadion in 2019. De OVV adviseert daarom een algemene periode keuring (APK) in te voeren voor grote publieke gebouwen.

"In de afgelopen twintig jaar zijn er zo’n zestig instortingen geweest waarbij gebouwen niet veilig waren," zegt voorzitter van de OVV, Jeroen Dijsselbloem in Nieuws en Co. "Keer op keer is er geen inspectie geweest. Dan loop je achter de feiten aan. Dat kan je in een ontwikkeld land als Nederland niet accepteren."

Vorig jaar augustus stortte een deel van het AFAS-stadion in Alkmaar in na harde wind. Het stadion was toen dertien jaar in gebruik. Omdat er geen bezoekers aanwezig waren, vielen er geen slachtoffers. Later werden meerdere gebreken ontdekt in het stadion, waarna het tijdelijk gesloten werd door de gemeente.

Meerdere gebreken

Onderzoek wees uit dat de instorting het gevolg was van meerdere fouten. Ingenieursbureau Royal Haskoning DHV noemde ontwerpfouten, te zwakke lassen en zwakke plekken door eerdere stormen als belangrijkste oorzaken.

De stalen dakconstructie bleek al bij oplevering niet te voldoen aan bouwkundige eisen. Binnen enkele jaren ontstond er een scheur in een las. Omdat er daarna nooit een grondige bouwkundige controle plaatsvond, bleef onopgemerkt dat de lasverbinding steeds verder verzwakte.

Niet op zichzelf

Eerder onderzocht de onderzoeksraad al onder meer de ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport (2017) en de ingestorte betonvloer van woontoren B-tower in Rotterdam (2010). Na het incident bij Eindhoven Airport stelde de bouwsector een actieplan op om de controle te verbeteren, maar volgens de OVV is er van controle nauwelijks sprake meer als de gebouwen eenmaal in gebruik zijn genomen.

"In de wet staat wel een zorgplicht. De eigenaar zou daarnaar moeten kijken. Maar in de praktijk gebeurt dat niet," zegt Dijsselbloem. Daarom doet de Raad een aanbeveling aan het ministerie van Binnenlandse Zaken om de eigenaren wettelijk te verplichten onderzoek te doen naar de veiligheid van hun gebouw.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie