Onderzoek
HUMANVPRO

Logopedisten slepen zorgverzekeraars voor de rechtbank om te lage tarieven: 'Houd je aan de afspraken die je hebt gemaakt'

foto: ANP - Lex van Lieshout
  1. Nieuwschevron right
  2. Logopedisten slepen zorgverzekeraars voor de rechtbank om te lage tarieven: 'Houd je aan de afspraken die je hebt gemaakt'

Zorgverzekeraars voldoen niet aan hun zorgplicht, want de wachtlijsten voor logopedie en andere paramedische zorg zijn te lang. Dit stelt gezondheidseconoom Wim Groot afgelopen zaterdag in Argos. Door de te lage tarieven die vanuit zorgverzekeraars worden uitgekeerd slinkt het aantal zelfstandige logopedisten. Deze logopedisten zijn namelijk machteloos en kunnen de alsmaar stijgende praktijkkosten soms ternauwernood betalen, laat staan dat ze zelf voldoende over houden om van te leven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Zorgverzekeraars zitten altijd een beetje in een spagaat. Aan de ene kant willen ze de premies betaalbaar houden, maar het is ook de verantwoordelijkheid van de verzekeraars dat er voldoende zorg is, waaronder ook voldoende logopedie", zegt Groot. De te lage tarieven zorgen ervoor dat het logopedie minder aantrekkelijk wordt als beroep, waardoor er minder studenten het vak kiezen, vacatures onvervuld blijven en praktijken sluiten. "Als zorgverzekeraars hun tarieven met een paar euro verhogen zouden we al een heel eind komen."

Kostenonderzoek

Onderzoeksbureau Gupta Strategists deed in 2020 een onderzoek onder paramedici (zoals logopedisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en diëtisten) naar de kosten van het voeren van een praktijk. Op basis hiervan werd een indicatie gegeven van wat kostendekkende tarieven zijn. Zorgverzekeraars beloofden bij aanvang van dit onderzoek de resultaten daarvan ter harte te nemen.

De meeste zorgverzekeraars houden zich tot nu toe overigens niet aan deze afspraak en dus worden er nog steeds geen kostendekkende tarieven geboden. "Er worden aantoonbaar te lage tarieven betaald, met het 'laag houden van de premies' als argument. Zo komt de onderhandeling tussen alle individuele logopedisten en de zorgverzekeraars helemaal klem te staan", zegt Michel Dutrée, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF).

Wie betaalt de rekening van de logopedist?

'Naar de rechter voor hogere tarieven'

Doordat de zorgverzekeraars zich niet aan deze afspraken houden en onderhandelen niet lukt, is een groep zelfstandige logopedisten naar de rechter gestapt. Dit is bijzonder volgens gezondheidseconoom Groot: "Dit is de eerste keer dat een beroepsgroep zich zo verenigt en naar de rechter stapt voor hogere tarieven." Op 1 maart zal de rechter uitspraak doen in deze zaak.

Maar of het echt tot een rechtszaak had hoeven komen is de vraag. Zo zegt Groot: "Neem dat kostenonderzoek en de gemaakte afspraken als uitgangspunt en voorkom dat je tegenover elkaar komt te staan." Groot geeft aan dat hij een duidelijke oplossing ziet: "Als de zorgverzekeraars iets hogere tarieven bieden zullen meer logopedisten aan de slag kunnen en uiteindelijk de wachtlijsten krimpen."

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos om de week op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie