Onderzoek

Is de e-sigaret echt 95 procent minder schadelijk dan een gewone sigaret?

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is de e-sigaret echt 95 procent minder schadelijk dan een gewone sigaret?

In Amerika worden mysterieuze longklachten en doden in verband gebracht met het gebruik van de e-sigaret, oftewel de vaper. Maar de Nederlandse consument zou zich geen zorgen moeten maken, zegt voorzitter van de e-sigarettenbond, Emil 't Hart in het Radio 1-Journaal. De e-sigaret zou 95 procent minder schade opleveren dan de gewone sigaret. Klopt dat? Lammert de Bruin zoekt het uit in Radio EenVandaag.

Ook schadelijk

De informatie komt uit een rapport van Public Health England. Dat is de Engelse RIVM en de organisatie heeft inderdaad gezegd in CNBC dat de vaper 95 procent minder schade aanricht, dan het roken van een normale sigaret.

De Nederlandse RIVM doet ook onderzoek naar hoe schadelijk de vaper is. Reinskje Talhout van het RIVM: "Om te beginnen zijn alle tabaksproducten schadelijk voor de gezondheid. Bij de e-sigaret inhaleer je schadelijke stoffen, maar het is minder schadelijk en minder verslavend." De precieze percentages weet het RIVM niet.

Twijfel

Het Trimbos-instituut voor drugsvoorlichting zegt dat er een serieuze aanleiding is om het Engelse standpunt in twijfel te trekken. Esther Kroes van Trimbos: "Engeland is het land waar ze eigenlijk als enige land pro-vaper zijn. Wij zijn er terughoudend in, omdat er honderden modellen en smaken zijn."

Na 2015, toen het rapport verscheen, zijn er heel veel onderzoeken bijgekomen die de schadelijkheid van de vaper aantonen. "Die informatie was nog niet bekend in 2015, toen het Engelse rapport met de 95 procent uitkwam."

Je kunt stellen dat de e-sigaret minder schadelijk is, maar of het echt 95 procent minder schadelijk is dan het roken van een gewone sigaret is niet bekend. Dat komt omdat het zoveel verschillende soorten en maten zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie