Onderzoek
AVROTROS

Een hartstilstand tijdens de marathon: hoe groot is de kans?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een hartstilstand tijdens de marathon: hoe groot is de kans?

De 39ste editie van de marathon in Rotterdam afgelopen weekend, kende een tragisch einde. Een 28-jarige man is na deelname overleden. Waaraan is nog niet bekend. Vaak is de boosdoener het hart. Toch zei oud-atleet en sportarts in opleiding Tom Wiggers dat het risico op een hartaanval tijdens een marathon niet heel groot is.

Hij zegt in de Telegraaf dat maar 1 op de 80 duizend deelnemers van marathon een hartaanval krijgt. En dat hoeft niet eens te betekenen dat je overlijdt: vaak staan hulpverleners al in de aanslag voor een reanimatie. Klopt dit cijfer wel? Martijn Rosdorff onderzoekt het in Feit of Fictie.

1 op de 100.000

Jan Hoogsteen, sportcardioloog aan het Máxima Medisch Centrum, noemt een omvangrijk Amerikaans onderzoek uit 2012. In dat onderzoek is tien jaar lang (tussen 2000 en 2010) gekeken naar de gezondheid van 11 miljoen marathonlopers die een hele en halve marathon hebben gelopen. In totaal kregen 59 van hen een hartstilstand. De onderzoekers concludeerden dat 1 op de 100 duizend marathonlopers, bij een hele marathon, een hartstilstand krijgt.

Toch kan dit cijfer wel oplopen in de toekomst, zegt Hoogsteen. "De kans op een hartaanval is in feite laag, maar het lopen van marathons is populair. Je ziet dat het aantal marathonlopers dat meedoet voor de 'fun', enorm toeneemt." Cijfers bevestigen die trend. De cardioloog raadt dan ook aan om geen hele marathon te lopen als je niet goed getraind hebt, maar een halve. "Je hart is ook een spier die je moet trainen en je moet er minimaal een jaar voor uittrekken, wil je goed getraind hebben voor een hele marathon."

Oververhitting

Sportarts en medisch bioloog Guido Vroemen waarschuwt dat hartproblemen niet het enige zijn waar je aan kunt overlijden. Oververhitting speelt ook een grote rol: "Bij hele warme omstandigheden is het risico dat iemand oververhit raakt bij een wedstrijd van 10 kilometer, groter dan bij een marathon. Mensen starten en lopen veel harder bij een wedstrijd met een korte afstand, waardoor ze dus ook meer warmte ontwikkelen en bij zich houden en dus sneller oververhit raken." Zoiets heet een hitteberoerte.

De conclusie is dus: bereid je goed voor, en probeer niet te veel van je lichaam in één keer te vragen. Dan is de kans op een hartaanval, of andere lichamelijke problemen, tijdens een marathon inderdaad minimaal.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie