Onderzoek
AVROTROS

Maakt minder slaap je creatiever?

foto: Stockfoto: Stock
  1. Nieuwschevron right
  2. Maakt minder slaap je creatiever?

Van een slaaptekort word je creatiever. Dat beweerde presentator Frank Evenblij toen hij zijn nieuwe tv-programma toelichtte. In Het Uur van de Waarheid wordt een groep kandidaten 24 uur lang wakker gehouden, waarna ze vragen moeten beantwoorden. Of je inderdaad creatiever wordt van minder slaap, checkt Martijn Rosdorff in Feit of Fictie.

Wetenschapsjournalist Mark Mieras heeft verschillende boeken geschreven over de werking van het menselijk brein. Uit wetenschappelijke onderzoeken die hij volgt, blijkt dat hersenen bij weinig slaap de stof dopamine aanmaken. Hierdoor komt extra energie vrij wanneer er slaaptekort dreigt. Maar deze stof brengt de hersenen ook in een focus. Deze toestand kan leiden tot creativiteit en productiviteit.

Slapeloosheid

Bijzonder hoogleraar Marike Lancel onderzoekt patiënten die om klinische redenen niet kunnen slapen: "Ik adviseer om niet te blijven liggen als het slapen niet gaat. Dan kan ik me goed voorstellen dat als het slapen niet meer lukt, het fijn en rustgevend kan zijn om te schilderen."

Anders is het voor mensen die aan langdurige slaapgebrek. Volgens Lancel leidt dit bij haar patiënten tot juist tot lusteloosheid en gebrek aan daadkracht en creativiteit. In deze groep ziet en hoort zij dan ook weinig voordelen van de slapeloosheid. Volgens Mieras ligt het verband tussen creativiteit en slaap dan ook anders dan Evenblij in het praatprogramma stelde. Mensen gaan misschien iets creatiefs doen als ze niet kunnen slapen, maar van weinig slaap word je niet creatiever.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie