Onderzoek
AVROTROS

Feit of Fictie: 'Er is op medisch gebied en qua huisvesting veel verbeterd voor stadionbouwers in Qatar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of Fictie: 'Er is op medisch gebied en qua huisvesting veel verbeterd voor stadionbouwers in Qatar'

Er is al langer ophef over: de werkomstandigheden van de stadionbouwers in Qatar. Qatar zelf en ook ambassadeurs van het toernooi, zoals Ronald de Boer, nuanceren die ophef. "Er is op medisch gebied en qua huisvesting veel verbeterd. Ook is er een minimumloon ingevoerd," zei De Boer eerder deze maand. Maar klopt dat?

WK Qatar

Het Nederlands elftal speelt woensdag de eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK in Qatar in 2022. Vandaag roept Amnesty International de wereldvoetbalbond FIFA op meer druk uit te voeren op het oliestaatje om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Die omstandigheden zijn namelijk dramatisch. Uitonderzoek van The Guardianbleek eerder dit jaar dat de afgelopen 10 jaar 6.500 arbeidsmigranten in Qatar om het leven zijn gekomen.

Minimumloon

Ronald de Boer nuanceerde deze ophef. Volgens hem zou er een minimumloon ingevoerd zijn. Maar in de praktijk blijkt daar weinig van. "Officieel zou er een minimumloon van 230 euro per maand zijn ingevoerd. Nog steeds schandalig laag. Maar het wordt ook gewoon helemaal niet uitgekeerd," zegt Kees Wieringa. 5 jaar lang woonde en werkte Wieringa als museumdirecteur in Qatar. Afgelopen december keerde hij terug naar Nederland.

In Qatar werkte en sprak hij met veel arbeidsmigranten: "De arbeidsomstandigheden zijn de afgelopen jaren niet verbeterd, eerder verslechterd. Ik heb heel veel kampen gezien waar arbeiders wonen. Ze slapen in slaapzalen zonder koeling, terwijl het loeiheet is. De waterkwaliteit is dramatisch. De leefomstandigheden zijn nog altijd rampzalig."

'Je mag niet naar huis of naar een andere werkgever'

Ook Amnesty International ziet Qatar alleen op papier opkomen voor de arbeiders: "In het verleden moest je als arbeidsmigrant je paspoort inleveren. Je mocht niet terug naar huis of naar een andere werkgever. Als werknemer was je compleet afhankelijk van je baas. Dit is in wetgeving veranderd. Maar het probleem is dat werkgevers zich daar niet aan houden," stelt Ruud Bosgraaf van de Amnesty International. Het is fictie dus.

Toch hoopt Wieringa dat de mensenrechtenorganisaties, maar ook de FIFA, de druk blijven opvoeren op Qatar: "Het hele WK heeft maar een doel: het imago van Qatar verbeteren. Er zou daarom vanuit het westen enorme druk uitgevoerd moeten worden. Hoe hoger die druk, hoe groter de kans dat de situatie echt verbeterd."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie