Onderzoek
BNNVARA

Onderzoek naar corona in het riool; het riool als afspiegeling van de samenleving

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek naar corona in het riool; het riool als afspiegeling van de samenleving

In het riool is de aanwezigheid van het coronavirus zichtbaar, soms zelfs eerder dan dat het opgepikt wordt bij de testen met mensen. Gertjan Medema, hoofdonderzoeker van het COVID-19 rioolwateronderzoek, vertelt erover in De Nieuws BV.

Het onderzoek van Medema kan een aanvulling geven op de informatie die er al is, over de verspreiding van het virus. Medema vertelt: "In het riool kan je een hele populatie, zoals een stad als Amsterdam doormeten. Uit de metingen kan je opmaken of het virus meer of minder circuleert."

Onderzoek in het riool

Onderzoek naar virussen in het riool is niet iets nieuws. Eerder is grootschalig onderzoek gedaan naar de ziekte Polio in het riool. Toen de bevolking werd ingeënt, met als doel om immuniteit op te bouwen, werd het riool gebruikt om te meten of de ziekte daadwerkelijk vertrokken was uit Nederland.

Dezelfde techniek wordt nu gebruikt bij het in kaart brengen van de circulatie van het coronavirus. Medema: "De metingen uit het riool zeggen hetzelfde, als wanneer je de gehele bevolking test. Dit massale testen gebeurt niet en daarom is de informatie die verzameld wordt in het riool een mooie toevoeging op de testen die al gedaan worden."

Quote

Het coronavirus werd in het riool soms al eerder zichtbaar, dan dat het opgepikt werd bij de testen met mensen.

Medema

Voorlopers

Medema: "Doordat het virus langer aanwezig is in je lichaam voordat je er ziek van wordt, lopen de metingen in het riool voor op de cijfers van het RIVM." Medema hoopt dat ze de methode zo kunnen blijven ontwikkelen, dat het verloop van het virus vroegtijdig in kaart gebracht kan worden.

Toekomst

Mocht de lockdown langzaam beëindigd of versoepeld worden, dan kan het rioolonderzoek aantonen of daardoor de circulatie van het virus weer toeneemt. Volgens Medema kan dit vrij specifiek. "Momenteel worden er bij de afvalwaterzuiveringsinstallaties monsters genomen, waardoor hele steden gemeten kunnen worden," vertelt Medema.

In de toekomst wil Medema meer bovenstrooms meten. "Daardoor kunnen we de resultaten terugbrengen tot gebieden en zelfs wijken."

Onderzoek naar corona in het riool; het riool als afspiegeling van de samenleving

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie