Onderzoek
AVROTROS

Hoe weet je wanneer het Suikerfeest begint?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe weet je wanneer het Suikerfeest begint?

Gisteren maakte het Suikerfeest een einde aan de ramadan: een feestelijke dag. Toch was het nog even onduidelijk wanneer het feest precies zou losbarsten. Hoe kan dat? Martijn Rosdorff zoekt het uit in Feit of Fictie.

Video niet beschikbaar

De verwarring werd zelfs besproken bij talkshow Pauw. Cabaretiers Najib Amhali, Anuar, en Rayen Panday waren te gast over hun nieuwe comedyshow: de Ramadan Conference. Toch wisten ook zij geen antwoord te geven op de vraag van Jeroen Pauw wanneer het Suikerfeest was. "We dachten dat het te maken had met de stand van de maan. Maar ik kreeg ook maar ineens te horen: dinsdag is het Suikerfeest."

Waarneming

Volgens Jeroen Pauw zou het niet zo onduidelijk moeten zijn: "De stand van de maan staat toch gewoon vast?", vroeg hij zich af. Hoe zit dat precies? Turkse moslims houden inderdaad een vaste dag aan, maar binnen de Marokkaanse gemeenschap is er een verschil.

Jan Jaap de Ruiter, arabist aan de Universiteit van Tilburg, legt het uit. "Het gaat bij de ramadan om het vaststellen van de nieuwe maan. Vanaf de eerste sikkel begint de ramadan, en het duurt tot de nieuwe maan weer begint." Dat vaststellen kan op 2 manieren. "Je hebt de puur wetenschappelijke, astronomische manier die uitrekent wanneer de nieuwe maan begint. De andere manier is dat de nieuwe maan echt boven de westelijke horizon gezien moet zijn."

Is er nu wel of geen maan?

Bij een waarneming is er ruimte voor discussie, vertelt De Ruiter. "Sommige mensen zeggen dan: ik heb de maan al gezien, terwijl het astronomisch misschien nog helemaal niet kan. Die waarneming kan voor veel ruis zorgen." Daardoor wil het dus nog weleens onduidelijk zijn wanneer de ramadan precies afgelopen is.

Nederlandse moslims horen de datum uiteindelijk officieel van de autoriteiten in Saudi-Arabië. "Je krijgt een dag van tevoren te horen dat het een dag later Suikerfeest is", vertelt de Marokkaanse Zakia Lahzal. "Maar vaak krijg je dat via via te horen. Dit jaar zag ik het op internet voorbijkomen."

Eén van twee dagen

Zakia vindt het niet onhandig dat ze zo laat pas weet wanneer het Suikerfeest is. "Je krijgt altijd wel een indicatie: het is één van twee dagen en een dag van tevoren is het zeker."

Conclusie: moslims weten dus altijd wel ongeveer wanneer het Suikerfeest plaatsvindt. Maar voor de precieze dag is het vaak afwachten tot het laatste moment, wat te maken heeft met de eerste waarneming van de nieuwe maan.

Feit of Fictie: Hoe weet je wanneer het suikerfeest begint?

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie