Onderzoek
NOS

Frontex zegt zelf: fundamentele rechten migranten niet geschonden

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frontex zegt zelf: fundamentele rechten migranten niet geschonden

Er is geen bewijs dat Frontex fundamentele rechten van migranten heeft geschonden. Dat zegt de top van de Europese grensbewakingsorganisatie in een onderzoeksrapport dat later vandaag verschijnt, maar al in handen is van de NOS.

Eind vorig jaar berichtte onderzoekscollectief Bellingcat samen met een aantal andere media dat Frontex voor de Griekse kust migranten had gedwongen om terug te keren naar Turkije, zonder dat ze de kans hadden op een eerlijke asielprocedure.

Video niet beschikbaar

Dat is volgens EU-recht illegaal. De onderzoekers hebben over dit incident helemaal geen informatie kunnen vinden, schrijven ze. "Als er al fouten werden gemaakt, wijzen de onderzoekers vooral naar de Griekse kustwacht en niet naar Frontex", vertelt correspondent Thomas Spekschoor in het NOS Radio 1 Journaal.

Het rapport lijkt goed nieuws voor Frontex, maar een deel van het Europees Parlement is sceptisch. Zij vinden dat er met meer bronnen had moeten worden gesproken en dat de onderzoekscommissie te snel meeging met de gegeven verklaringen.

Griekenland

Het rapport beschrijft verschillende incidenten waarin duidelijk is dat migranten niet de Griekse kust bereiken, maar ook niet worden overgedragen aan de Turkse autoriteiten. Dat kan wijzen op een gedwongen terugtocht na ingrijpen van de kustwacht, maar de Grieken geven in het rapport andere verklaringen.

Zo zou aan mensen op een van de migrantenboten zijn gevraagd of ze asiel zochten. De mensen ontkenden en konden daarom worden teruggestuurd naar Turkije.

Ook werd tijdens een controle van een migrantenboot aan een Frontex-vliegtuigje gevraagd om door te vliegen en niet boven de controle te blijven hangen. Daardoor zijn mogelijke misstanden niet goed vastgelegd. De Grieken gaven als verklaring dat het belangrijk was om de rest van de grens vanuit de lucht te controleren.

Brussel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie