Onderzoek

PVV verliest maar blijft grootste

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PVV verliest maar blijft grootste

[AVROTROS - RAD1] De PVV verliest deze maand 3 zetels. De partij van Wilders zakt voor de tweede maand op rij en noteert nu 30 zetels in De Stemming, de maandelijkse politieke peiling van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. De laatste keer dat de partij minder dan 30 zetels haalde, was in de zomer van 2015.

Of de Brexit invloed heeft op de uitslag valt moeilijk te zeggen. Slechts weinig deelnemers noemen het vertrek van de Britten uit de EU als reden voor hun stemkeuze.

De PVV is virtueel nog wel ruim de grootste partij, gevolgd door de VVD, die stabiel blijft op 23 zetels. Coalitiepartner PvdA verliest een zetel en komt op 10 zetels uit. De politieke verhoudingen blijven verder nagenoeg gelijk, met uitzondering van de Piratenpartij, die deze maand de kiesdrempel haalt.
De volledige uitslag is als volgt: VVD 23 (-), PvdA 10 (-1), PVV 30 (-3), CDA 19 (+1), SP 19 (+2), GL 10 (-), D66 18 (+1), CU 7 (-), SGP 3 (-1), PvdD 5 (+1), 50PL 5 (-1), PP 1 (+1).

Kabinet geen krediet voor economische groei

Veel panelleden zien dat het beter gaat met de Nederlandse economie. Zei in 2013 nog slechts één op de tien (9%) deelnemers dat de economie er goed voor staat, nu is dat gestegen naar een derde (32%). Tegelijkertijd blijft het vertrouwen in het kabinet onverminderd laag. Één op de vijf deelnemers (21%) heeft vertrouwen in het kabinet Rutte II. De economische groei wordt dan ook niet op het conto van het kabinet geschreven. Slechts 17 procent denkt dat het kabinetsbeleid een gunstige invloed heeft op de economie. De grootste groep (39%) denkt daarentegen dat het beleid juist ongunstig uitpakt en ongeveer evenveel mensen (38%) denken dat het niet uitmaakt.

Aandacht voor zorg

Het kabinet heeft nog ongeveer 9 maanden tot de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. VVD-stemmers zouden het liefst zien dat het kabinet in die periode extra aandacht zou besteden aan veiligheid. Voor D66-stemmers is onderwijs het belangrijkste onderwerp, en mensen die SGP zouden stemmen willen graag een focus op defensie. Maar het meest wordt de zorg genoemd. Mensen die op de PvdA, PVV, SP, het CDA, GroenLinks of de ChristenUnie willen stemmen, zien het liefst dat het kabinet daar nog op inzet.

Vandaag presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van De Stemming in EenVandaag: Op Radio 1 om 14.50 en op Nederland 1 om 18.15. Alle actuele informatie over de peiling van deze maand vind je op www.destemming.nl.

Over De Stemming

Het onderzoek voor De Stemming is uitgevoerd van 24 tot en met 27 juni 2016. Er hebben 2558 mensen meegedaan.De Stemming is een peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Een groot deel van het electoraat twijfelt tussen twee of drie partijen. De methode die De Stemming gebruikt sluit hierbij aan: kiezers kunnen namelijk in totaal vijf stemmen verdelen. Zij geven al deze stemmen aan één partij of aan meerdere partijen. Daarmee geeft De Stemming ook inzicht in de strijd tussen partijen en in kiezersbewegingen.

De steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.

Aan het onderzoek onder het opiniepanel hebben 20751 mensen meegedaan. De uitslagen zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Ster advertentie
Ster advertentie