Onderzoek

Meeste mensen blij met mislukken formatie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meeste mensen blij met mislukken formatie

[AVROTROS] Gisteravond werd duidelijk dat de formatie-onderhandelingen tussen de VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn mislukt. De grootste groep deelnemers (48%) in een peiling van EenVandaag zeggen hier blij mee te zijn. 'De verschillen zijn te groot', geven de ondervraagden aan, en ze zien liever deze formatie stranden dan een nieuw kabinet. Een meerderheid (59%) zou nu het liefst zien dat de ChristenUnie aanschuift aan de onderhandelingstafel. 39 Procent van de ondervraagden geeft aan het wel jammer te vinden dat de onderhandelingen zijn mislukt. Deze mensen zijn vooral bang dat het thema duurzaamheid nu naar de achtergrond verdwijnt. Mensen die gestemd hebben op GroenLinks en D66 zijn in meerderheid teleurgesteld. VVD- en CDA-kiezers zijn in meerderheid juist blij dat de formatie gestrand is.

IHN: formatie in nieuwe fase

ChristenUnie favoriet

Naast het 'motorblok' van D66, VVD en het CDA zien zes op de tien (59%) kiezers nu het liefst dat de ChristenUnie aanschuift aan de onderhandelingstafel. Als tweedeoptie wordt de PvdA (53%) genoemd. Hoewel Asscher na de verkiezingsnederlaag van zijn partij tot nu toe een formatie heeft afgehouden, zijn de PvdA-kiezers toeschieterlijker. Bijna de helft van de PvdA-stemmers (49%) ziet het liefst dat de partij gaat formeren. Een vrijwel evengrote groep (44%) vindt dit juist geen goed idee. Opvallend is dat de SP-kiezers vlak voor de verkiezingen nog fel tegen een formatie waren met de VVD waren, in lijn met lijsttrekker Roemer. Inmiddels is dit beeld gekeerd: een meerderheid van de SP-stemmers (58%) wil nu dat de partij serieus overweegt om te gaan formeren met de VVD.

'Turkije deal moet uitgebreid worden'

De onderhandelingen liepen stuk op het uitbreiden van de Turkije deal naar Afrikaanse landen. Van alle ondervraagden vindt de helft (54%) deze uitbreiding een goed plan, waaronder een meerderheid van de mensen die gestemd hebben op het CDA, D66 en de VVD. De kiezers van GroenLinks zijn hier redelijk verdeeld over: de grootste groep (40%) vindt het een slecht plan, maar 35 procent van de ondervraagde GroenLinks-kiezers had deze uitbreiding wel een goed idee gevonden. De meeste kiezers van de ChristenUnie (48%), de partij die nu als favoriete coalitiepartner wordt genoemd, zijn voor een uitbreiding van de Turkijke deal. Eén op de drie (33%) ChristenUnie-stemmers is hier tegen.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 15.878 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 16-05-2017 2017. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden. De software van de onderzoeken is van Vision Critical.

Ster advertentie
Ster advertentie