Onderzoek
AVROTROS

Rutte: 'Europese verkiezingen zijn niet zo relevant'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte: 'Europese verkiezingen zijn niet zo relevant'

Mark Rutte deed een opvallende uitspraak in het programma Buitenhof. Volgens Rutte heeft het Europees parlement wel een functie, maar zijn de nationale verkiezingen belangrijker. "De Europese verkiezingen, ja, die vind ik niet zo relevant." Lammert de Bruin gaat bij een aantal experts te rade. Is de mening van Rutte terecht?

"Ook veel belangrijker is: wat gebeurt er dadelijk nationaal in Duitsland, want daar ligt echt de macht. En wat gebeurt er in Frankrijk bij de nationale verkiezingen?," zo vervolgde Rutte zijn uitspraak. Maar merken we inderdaad meer van die verkiezingsuitslagen dan van de Europese?

Een beetje ongelukkig

Amy Verdun noemt de uitspraak van Rutte een beetje ongelukkig. Verdun is hoogleraar Europese politiek en politieke economie aan de Universiteit Leiden. "Uiteindelijk zijn die Europese verkiezingen heel erg belangrijk. Internationaal spelen anderen zaak ook, maar de Europese parlementsverkiezingen gaan over wie er in het Europese parlement zitten. Daarnaast is het Europees Parlement een wetgever in Europees verband."

Sinds 2014 trok het Europees Parlement meer macht naar zich toe voor de aanstelling van de commissievoorzitter. Voorheen werd de commissievoorzitter voorgedragen door de Europese Raad en moest die daarna goedgekeurd worden door het parlement na verantwoording.

De Commissievoorzitter

"Sinds 2014 hebben we verkiezingen waarin we ook verbindingen maken met de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie," legt Verdun uit. "Daarnaast is het Europese Parlement de enige plek waar de burger zijn stem kan uiten wat 'ie wil met waar Europa naar toegaat."

Ook Europa-deskundige Hanco Jürgens vindt de Europese parlementsverkiezingen wel degelijk van belang. "Het begint al met de benoeming van de Spitzenkandidaten voor de verkiezingen." De 'Spitzenkandidaat' van de grootste fractie wordt vervolgens voorgedragen bij de Europese Raad van Regeringsleiders. De Raad kiest dan de kandidaten, maar is verplicht om rekening te houden met de uitslag van de Europese Parlementsverkiezingen.

Verschil Raad en Parlement

Jürgens ziet een duidelijke strijd tussen het Europees Parlement en de Europese Raad. "Ik denk dat er in Europa een duidelijke rivaliteit is tussen het Europees Parlement en de Europese Raad. Rutte, als minister president, zit in de Europese Raad. Voor de Raad is het Europees Parlement soms een lastpost."

Omdat de verkiezingen gaan over wie er in het Europees Parlement zitten en omdat het Europees Parlement een wetgever is, zijn de verkiezingen dus wel degelijk relevant. Daarnaast zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement, zeker ook belangrijk omdat het parlement veel macht heeft over het aanstellen van de voorzitter van de Europese Commissie.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie