Onderzoek
HUMANVPRO

Minister Yesilgöz 'grootste privacyschender' doordat Nederlanders ten onrechte op terreurlijst staan

foto: ANP Remko de Waal
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Yesilgöz 'grootste privacyschender' doordat Nederlanders ten onrechte op terreurlijst staan

Demissionair minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) is verkozen tot de 'grootste privacyschender' van privacy en vrijheid van burgers. Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom rijkt haar de jaarlijkse Big Brother Award uit. Volgens Bits of Freedom liet Yesilgöz mensen die ten onrechte op een terreurlijst staan aan hun lot over. Argos maakte hier meerdere uitzendingen over.

Uit onderzoek van Argos bleek dat tientallen Nederlandse burgers die voor vakantie of werk op reis gaan de toegang wordt geweigerd. Sommigen worden zelfs vastgezet op luchthavens in het buitenland. Ze zouden ‘een gevaar’ vormen. Dit zonder dat iets erop wijst dat zij iets te maken zouden hebben gehad met terrorisme of een crimineel verleden. De bron van de verdenkingen bleef lange tijd onbekend.

Said

Eén van de Nederlanders die hiermee te maken heeft is Said uit Gouda. Hij merkte vanaf 2018 dat zijn leven ingrijpend veranderde. De politie bleek ongebruikelijk veel belangstelling voor hem te hebben en buitenlandse reizen leverden hem steeds grotere problemen op. Argos volgde hem ruim een half jaar lang in zijn pogingen te achterhalen wat er aan de hand was.

De IT-consultant bleek tot zijn ontsteltenis bij de autoriteiten in beeld te zijn geweest in verband met jihadisme. Terwijl hij nooit terrorismeverdachte is geweest en geen strafblad heeft. Uiteindelijk stapte hij naar de rechter.

Omstreden terroristenlijst

Onderzoeksplatform Follow the Money en NRC onthulden vorig jaar dat een aantal van deze mensen op een omstreden Amerikaanse terroristenlijst staan.

Yeşilgöz zegde eerder toe om met de politie en het ministerie van Buitenlandse Zaken te bekijken hoe deze mensen verder geholpen konden worden. Maar volgens FTM bleek hier toch geen loket voor te bestaan.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie