Onderzoek
EO

Helft kerkgaande christenen stemt niet op een christelijke partij

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Helft kerkgaande christenen stemt niet op een christelijke partij

De helft van de kerkgaande christenen in Nederland stemt bij de komende Tweede Kamerverkiezingen op een seculiere politieke partij. Dat blijkt uit onderzoek van DirectResearch in opdracht van Dit is de Dag en het Nederlands Dagblad. Het onderzoek is uitgevoerd onder een representatieve groep van 1059 christenen, die één keer per maand of vaker naar de kerk gaan.

In het onderzoek zegt 43 procent van de kerkgaande christenen op een christelijke partij te gaan stemmen. Het aandeel dat stemt op een seculiere partij is even groot. De meeste stemmen krijgt de ChristenUnie (21 procent), gevolgd door CDA (16 procent), VVD (10 procent) en D66 (7 procent). De SGP krijgt in dit onderzoek 6 procent van de stemmen. 14 procent van de onderzochte groep heeft zijn of haar stem nog niet bepaald.

Jongeren stemmen vooral seculier

Opvallend is dat kerkgaande jongeren tussen 18 tot 35 jaar naar verhouding nóg vaker van plan zijn op een niet-christelijke partij te stemmen: bijna twee op de drie kerkgaande jongeren stemt op een seculiere partij. Na de ChristenUnie (16 procent) is D66 in deze groep met 14 procent de grootste partij. Van de drie christelijke partijen is de CDA-stemmer gemiddeld het oudst en de SGP-stemmer het jongst.

Zorg en onderwijs belangrijke thema's

Op de vraag welke thema’s belangrijk zijn voor het bepalen van de stem voor kerkgaande christenen valt op dat specifiek christelijke thema’s de top 5 niet halen: zorg, onderwijs, veiligheid, wonen en koopkracht worden het meest belangrijk gevonden. Thema’s als klimaat, medisch-ethisch beleid en ontwikkelingshulp vinden kerkgaande christenen naar verhouding minder belangrijk.

ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers is het meest populair onder kerkgaande christenen. Hij wordt gemiddeld gewaardeerd met een 6,7. Wopke Hoekstra van het CDA (6,5) en VVD'er Mark Rutte (6,4) staan op plek twee en drie. Kees van der Staaij scoort als christelijke lijsttrekker een 6,2. Thierry Baudet van Forum voor Democratie staat onderaan: hij krijgt gemiddeld een 2,9 van kerkgaande christenen.

Het onderzoek naar het verwachte stemgedrag van kerkgaande christenen is een samenwerking tussen het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag (EO) en het Nederlands Dagblad, in samenwerking met Hildebrand Bijleveld. Het onderzoek is medio februari uitgevoerd door DirectResearch. Meer informatie op www.nd.nl/debat

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie