Onderzoek
EO

Bijna 1 op de 5 christenen gaat na corona niet of minder naar de kerk

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna 1 op de 5 christenen gaat na corona niet of minder naar de kerk

Bijna 1 op de 5 kerkgaande christenen verwacht dat de coronacrisis een negatief effect op hun kerkgang zal hebben. 15 procent van de christenen verwacht na de coronacrisis minder vaak naar de kerk te gaan. 4 procent verwacht zelfs helemaal geen kerkdienst meer te bezoeken. Dat blijkt uit onderzoek van de EO, het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag en het Nederlands Dagblad.

Slechts 3 procent van de kerkgaande christenen is van plan na de coronacrisis vaker een kerk te bezoeken. Belangrijkste reden voor kerkgangers die van zijn minder vaak te gaan is dat de coronacrisis heeft laten zien dat de kerkgang voor hen vooral een gewoonte was (34%). 16 procent geeft aan dat het geloof het afgelopen jaar minder sterk is geworden of is verdwenen. Een ander deel (30%) geeft aan na de coronacrisis de fysieke kerkgang deels te vervangen door online kerkdiensten.

Vooral bij de ondervraagde katholieken en gereformeerden is het aandeel kerkgangers dat minder vaak een kerk gaat bezoeken hoog: bij beide groepen is dat 20 procent. Binnen de groep die na de crisis helemaal stopt met het bezoeken van een fysieke kerkdienst zitten relatief veel katholieken. Leeftijd lijkt ook een rol te spelen: vooral de uitval in de categorie 18-35 jaar is hoog.Coronamaatregelen

Van de ondervraagden die tijdens de coronacrisis fysiek naar de kerk zijn geweest is 37 procent van mening dat de maatregelen daar te streng werden werden toegepast. Tegelijk zegt 15% dat ze hoogstwaarschijnlijk bij een bijeenkomst of activiteit in de kerk zijn geweest waar iemand besmet is geraakt.

Van alle ondervraagden vindt 41 procent dat de kerken tijdens de coronacrisis meer een voortrekkersrol hadden moeten nemen bij het bestrijden van eenzaamheid. 20 procent vindt dat kerken zich te veel zorgen maken over corona en te weinig over het geloofsleven van mensen. Dit leeft vooral onder jongvolwassenen(31%).

In de Ongelooflijke Podcast wordt verder gepraat over het onderwerp, met theoloog des vaderlands Almatine Leene hoogleraar kerkgeschiedenis Paul van Geest en Stefan Paas, de voormalig theoloog des vaderlands vaste gast.

Het onderzoek naar het verwachte kerkgedrag van christenen is een samenwerking tussen verschillende afdelingen van de Evangelische Omroep (Dit is de Dag, Visie, Eva) en het Nederlands Dagblad. Het onderzoek is uitgevoerd door DirectResearch. Meer informatie over ons onderzoek vind je hier.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie