Onderzoek
HUMANVPRO

VVD: Saoedische ambassadeur moet op matje voor spionageaffaire

foto: SPA / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD: Saoedische ambassadeur moet op matje voor spionageaffaire

‘Spionage en het ondersteunen van terrorisme op Nederlandse bodem is onacceptabel. Ik zou het goed vinden als Nederland Saoedi-Arabië hier op aanspreekt’, zegt VVD Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans in het radioprogramma Argos.

Video niet beschikbaar

Brekelmans reageert op berichten dat Saoedi-Arabië een Iraanse oppositiebeweging heeft gebruikt om heimelijk informatie te verzamelen over een groot aantal individuen onder andere in Nederland, onder wie de Nederlands-Iraanse activist Faleh Abdullah al-Mansouri.

ASMLA

Drie kopstukken van de Iraans-Arabische afscheidingsbeweging ASMLA werden vorige week in Denemarken schuldig bevonden aan spionage en het financieren van terreur in Iran, in samenwerking met de Saoedische inlichtingendienst. Vorig jaar werd in Nederland een kopstuk van diezelfde beweging, Eissa S. tot vier jaar cel veroordeeld voor het coördineren en financieren van terrorisme in Iran. De ASMLA (voluit: Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz) streeft onafhankelijk na van de Ahwaz, een Arabische minderheid in Iran. De beweging is in verschillende landen in Europa actief is, waaronder Nederland.

Saoedische inlichtingendienst

Uit geheime stukken van het proces in Denemarken, dat grotendeels achter gesloten deuren plaatsvond, bleek ook dat een tv-zender van de oppositiebeweging in Rijswijk met Saoedisch geld werd gefinancierd, net als demonstraties die ASMLA organiseerde in onder andere Den Haag, Kopenhagen en Brussel.

De dossierstukken zijn ingezien door Argos, de Deense publieke omroep DR en de Noorse NRK. Bij de stukken zat een lijst met meer dan honderdvijftig namen van voornamelijk Iraniërs over wie informatie werd verzameld die vervolgens werd doorgestuurd naar de Saoedische inlichtingendienst via versleutelde apparatuur. De lijst bevatte tenminste drie mensen in Nederland. Ook de in 2017 vermoorde ASMLA-leider Ahmed Mola Nissi stond op de lijst. Volgens Nederland zou Iran achter die moord zitten.

Terroristische activiteiten

VVD'er Ruben Brekelmans vindt dat ook de rol van de tv-zender en de oppositiebeweging ASMLA onderzocht moet worden. "Als de organisatie bijdraagt aan terroristische activiteiten dan vind ik dat die in Nederland verboden moet zijn. Vreedzaam activisme is prima, daar moeten wij in onze vrije samenleving ruimte voor geven. Maar als het doorslaat naar geweld of ondersteuning van terrorisme, dan moeten we daar paal en perk aan stellen," aldus Brekelmans.

Ahwazna TV is in Denemarken sinds twee jaar verboden na onderzoek van de media waakhond omdat de zender 'de wet op grove wijze heeft overtreden door programma's te vertonen die zowel direct als indirect terrorisme promoten'.

In diverse rechtszaken in Europa zijn mensen veroordeeld voor spionage voor Iran. Uit het Deense proces blijkt nu voor het eerst de rol van Saoedi-Arabië. De twee landen zijn aartsrivalen en vechten een lange strijd uit in de regio. Er mag geen schaduwoorlog tussen Iran en Saoedi-Arabië in Nederland gevoerd worden. Nederland is een rechtsstaat en als dat op deze manier plaatsvind op ons grondgebied dan vind ik dat we daartegen op moeten treden," aldus Brekelmans.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos om de week op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie