Onderzoek
AVROTROS

'Schorsing leraar om beledigen profeet Mohammed is uniek'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Schorsing leraar om beledigen profeet Mohammed is uniek'

Een techniekleraar op het Hoofdvaart College in Hoofddorp zou de profeet Mohammed hebben beledigd, tot woede van een groep leerlingen. Het schoolbestuur heeft hem daarom nu een 'time-out' gegeven. De Algemene Onderwijsbond (AOb) noemde een kwestie als deze, waarbij een leraar wordt geschorst om een geloofskwestie, wel een unieke zaak. Maar is dat ook zo? Martijn Rosdorff checkt het in Feit of Fictie.

Stichting Onderwijsgeschillen heeft een overzicht van uiteenlopende conflicten tussen leraren en schoolbesturen, waarbij het tot een serieus geschil is gekomen. Volgens directeur Hilde Mertens staat de kwestie op de Hoofddorpse school inderdaad op zichzelf. Nog niet eerder werd een leraar echt geschorst om een geval als deze. "Wat dat betreft is het uniek."

Naakt douchen en gebedsruimte

Wel kan Stichting Onderwijsgeschillen uiteenlopende zaken noemen waarbij geloofskwesties een rol speelden en die bij geschillencommissies terechtkwamen. Mertens: "Ik ken een aantal uitspraken, bijvoorbeeld dat ouders bezwaar hadden tegen naakt douchen. Of over meisjes die een gebedsruimte wilde. De school weigerde dat te verstrekken. Een concièrge had daarover vervelende opmerkingen gemaakt en die ouders zijn toen naar de klachtencommissie gestapt."

In 2007 werd op een basisschool in Roermond pijnlijk duidelijk hoe gevoelig religieuze onderwerpen liggen binnen de buren van een school. Juf Ellen uit Roermond deed in de klas een hoofddoek om. Het was een statement om duidelijk te maken dat een juf ook en hoofddoek kan hebben. Kinderen en ouders zouden hier zo van geschrokken zijn dat Juf Ellen werd geschorst.

In 2011 dreigde een gereformeerde basisschool in Oegstgeest leraar Duran Renkema te ontslaan vanwege zijn seksuele geaardheid. Toen hij een relatie kreeg met een andere man, vond de school hem niet meer geschikt om les te geven. Renkema vocht zijn ontslag met succes aan voor de rechter.

Mediation

Conflicten over religieuze onderwerpen en andere geschillen lopen overigens vaak met een sisser af, vertelt Hilde Mertens. "Als we kijken naar onze klachtencommissie, waar jaarlijks toch zo'n 200 klachten binnenkomen, dan zie je dat bijna eenderde van de klachten worden opgelost via school zelf of dat ze daar mediation voor inhuren. Daar zetten we als organisatie ook erg op in."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie