Onderzoek

Verbod op tentoonstellen van paarden zonder staart

foto: joga brouwersfoto: joga brouwers
  1. Nieuwschevron right
  2. Verbod op tentoonstellen van paarden zonder staart

[KRO-NCRV] De Koninklijke Vereniging Trekpaarden en Haflingers (KVTH) heeft de rechtszaak over het tentoonstellen en keuren van trekpaarden zónder staart verloren.

Vandaag, 22 december 2016, heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) uitspraak gedaan: 'op grond van de Wet dieren is het verboden om gecoupeerde paarden toe te laten tot een keuring of een tentoonstelling. Dit verbod geldt ook voor paarden die naar het buitenland zijn gebracht en daar zijn gecoupeerd met als enig doel om te ontkomen aan het in Nederland van kracht zijnde verbod om dieren zonder medische noodzaak te couperen'.

Medische noodzaak

Uit de uitzending van Reporter Radio van 28 augustus 2016 bleek dat op de Nationale Tentoonstelling Trekpaarden en Haflingers het merendeel van de paarden die aan de keuringen deelnam, géén staart had. Het couperen van paardenstaarten is echter al sinds 2001 in Nederland strafbaar.

Het mag alleen als er een medische noodzaak voor is. De Koninklijke Vereniging Trekpaarden en Haflingers (KVTH) meende, als gevolg van een uitspraak van het CBb uit 2002, dat ze paarden met gecoupeerde staarten wél mochten toestaan op tentoonstellingen en keuringen. De eigenaren lieten hun paarden in Frankrijk couperen omdat het daar niet verboden is.

Strafbaar

Henk van Gerven, Tweede Kamerlid voor de SP, had al in 2011 een motie ingediend om gecoupeerde paarden van tentoonstellingen te weren. Maar toen bleek dat op de Nationale Tentoonstelling in augustus 2016 nog steeds gecoupeerde paarden gekeurd werden, stelde Van Gerven opnieuw Kamervragen aan staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken. In reactie op de uitzending en de Kamervragen schreef de staatssecretaris dat er strenger gehandhaafd zou worden, met een last onder dwangsom van 15.000 euro. Toen vervolgens de KVTH een zaak aanspande, verloren ze die.

Oordeel

Reactie van de voorzitter van de KVTH, Henk van der Pols: "Ik ben blij met de uitspraak, we wilden duidelijkheid. De oude paarden die gecoupeerd zijn in het verleden mogen deel blijven nemen aan de keuringen, dat is voor de fokkerij heel belangrijk. Nieuw geboren veulens in 2017 mogen niet meer gecoupeerd worden tenzij om medische redenen, anders mogen ze niet meer deelnemen aan de keuring. Dus de Frankrijk-route is bij deze gewoon uit. We willen in overleg met de fokkers die er nog anders over denken de standpunten bij elkaar te brengen zodat de rasfokkerij kan blijven bestaan."

Henk van Gerven: "Deze uitspraak is buitengewoon goed nieuws, voor de paarden uiteraard, want daarmee komt definitief een einde aan de praktijk van dierenmishandeling, het couperen van paardenstaarten dient geen enkel doel en het is goed dat dat weer bevestigd wordt dat dat niet mag, dat het verboden moet worden, moet zijn, moet blijven."

Ster advertentie
Ster advertentie