Onderzoek
AVROTROS

'Polen heeft de meest vervuilde steden van Europa'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Polen heeft de meest vervuilde steden van Europa'

Op veel lijstjes van meest vervuilde steden in Europa staan steden in Polen. Dat beweerde de fractievoorzitter van D66, Rob Jetten in het televisieprogramma Buitenhof. Volgens verschillende experts ligt deze uitspraak toch genuanceerder dan Jetten stelde, ontdekt Lammert de Bruin in Feit of Fictie.

Het ligt er namelijk maar net aan naar welke vervuiling je kijkt. Europese landen hebben de verplichting om de kwaliteit van de lucht op de aanwezigheid van drie stoffen te meten; fijnstof, stikstofdioxide en ozon.

Ozon en stikstofdioxide

Volgens de Wageningse hoogleraar Maarten Krol behoren Poolse steden niet tot de meest vervuilde steden van Europa als gekeken wordt naar ozon. Ozon ontstaat door een chemische reactie van stoffen die door warmte en zon, zich verbinden tot ozon. Deze weercondities zijn vaker aanwezig in warme en zonnige landen en steden, zoals die rond de Middellandse Zee te vinden zijn.

Voor stikstofdioxide ligt dit anders. Die chemische stof komt voornamelijk vrij bij het verbranden van brandstof in de transportsector. Volgens Anneke Knol van Milieudefensie, komt die vorm van vervuiling vooral voor in West-Europa. De belangenclub deed onlangs onderzoek naar de uitstoot van stikstofdioxide in de Randstad. Volgens de campagneleider luchtkwaliteit van Milieudefensie heeft deze vervuiling te maken met de vele auto's en andere transportmiddelen in en om West-Europese steden. "Polen heeft er wel last van maar doet het toch bovengemiddeld goed als het gaat om de uitstoot van stikstofdioxide", aldus Knol.

Fijnstof

De derde en meest schadelijke stof waarop Europese lidstaten hun luchtkwaliteit moeten meten is fijnstof. Deze stof is schadelijk voor de longen en luchtwegen. Op latere leeftijd kan het leiden tot hartproblemen. Volgens de experts scoren Poolse steden slecht op deze stof. Fijnstof komt vrij bij de mijnbouw, de productie en het verbranden van fossiele brandstoffen zoals kolen. Volgens verschillende internationale onderzoeken staan er op deze lijst meerdere Poolse steden.

Naast de verplichte meting heeft hoogleraar Rothenberg onlangs onderzoek gedaan naar schadelijke stoffen die niet verplicht gemeten worden. Uit zijn onderzoek blijkt dat veel Poolse steden het niet goed doen. Hij durft dan ook te stellen dat op basis van fijnstof en enkele andere stoffen, de Poolse steden tot de meest vervuilde steden van Europa behoren.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie