Onderzoek
AVROTROS

Schrijf je iets op, dan onthoud je het beter

foto: Stockfoto: Stock
  1. Nieuwschevron right
  2. Schrijf je iets op, dan onthoud je het beter

Papieren schoolagenda's verkopen nog steeds enorm goed. Verrassend? Niet volgens planningscoach Cynthia Schultz: als je iets opschrijft, onthoud je het namelijk beter. Lammert de Bruin checkt in Feit of Fictie of het klopt.

Schultz krijgt bijval van Ruud van der Weel. Hij is professor cognitieve psychologie in Noorwegen en deed een uitgebreid onderzoek naar het geheugen, in combinatie met schrijven tegenover typen.

EEG-onderzoek

"We hebben onderzoek met een EEG gedaan bij studenten. Als ze op een tablet schreven, zagen we dat de diepere delen van de hersenen anders reageerden. Andere onderzoekers hebben vastgesteld dat dat gelijk staat met leren."

Van der Weel is er daarom van overtuigd dat de hersenen meer informatie opnemen als je een pen gebruikt. "Zodra de hand gebruikt wordt, zijn grotere delen van de hersenen werkzaam. Daardoor hebben we het idee dat ze een soort kapstokjes maken om daar de kennis aan op te hangen."

Blind typen, lui luisteren

Zijn Nederlandse collega Harold Bekkering, hoogleraar cognitieve psychologie aan de Radboud Universiteit, is bekend met de onderzoeken die zijn gedaan naar het geheugen. Hij bevestigt dat uit deze onderzoeken blijkt dat proefpersonen iets beter onthouden als ze de stof opschrijven.

Toch twijfelt hij eraan of dat onthouden alleen maar te danken is aan het schrijven. "Als je blind typt en je kunt goed blind typen, dan typ je alle woorden over. Je hoeft dan niet actief te luisteren. Terwijl als je schrijft, en dat gaat langzamer, dan moet je actiever omgaan met de stof. Je hoort niet alleen een stroom woorden, maar je gaat nadenken waar het over gaat. Je maakt een samenvatting en daarvoor onthoudt je het beter."

'Als je iets op papier schrijft, onthoud je het beter'

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie