Onderzoek

Slachtoffers illegaal beleid Belastingdienst moeten zich zelf melden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Slachtoffers illegaal beleid Belastingdienst moeten zich zelf melden

Tussen de 80.000 en 160.000 mensen die de dupe zijn geworden van onwettig beleid van de Belastingdienst moeten op eigen initiatief hun recht halen bij de Belastingdienst. Het betreft mensen die een bezwaarschrift hadden ingediend, bijvoorbeeld tegen hun belastingaangifte of de hoogte van huurtoeslag. De Belastingdienst belde deze mensen op en bewoog hen om het bezwaar telefonisch in te trekken. Dit beleid is in strijd met de wet.

Staatssecretaris Wiebes laat vandaag weten dat deze mensen zich moeten melden bij de Belastingdienst en dat hun zaak dan in behandeling wordt genomen.

Het beleid van de Belastingdienst is tot eind oktober 2016 uitgevoerd, toen door onderzoek van Reporter Radio de werkinstructies door middel van een wob-verzoek openbaar zijn geworden en de staatssecretaris kennis nam van dit interne beleid. Hij heeft het beleid toen aangepast, namelijk dat de intrekking van het bezwaarschrift altijd schriftelijk door de burger moet worden bevestigd.

De staatssecretaris heeft onderzocht hoe hij "de bezwaarmakers het beste recht kan doen". Wiebes zegt in zijn brief van vandaag aan de Tweede Kamer dat de Belastingdienst niet beschikt over voldoende betrouwbare gegevens om alle mensen die hun bezwaar telefonisch hebben ingetrokken te achterhalen. Daarom moeten diegenen, die zich in de ogen van de staatssecretaris "door de werkwijze van de Belastingdienst rond telefonisch intrekken benadeeld zouden voelen", alsnog zelf contact opnemen met de Belastingdienst. Dat kan met ingang van vandaag. De Belastingdienst zal op zijn website en via Twitter melding maken van deze mogelijkheid.

De staatssecretaris geeft aan geen brief te sturen aan mensen met deze mogelijkheid omdat dat leidt tot "onduidelijkheid en vragen onder het overgrote deel van de bezwaarmakers", de burgers die een bezwaarschrift hebben ingediend. "Door de brief zullen velen zich afvragen of ze moeten handelen."

Wiebes heeft de handelswijze waarbij mensen zich moeten melden, laten toetsen door de Landsadvocaat. Die geeft aan de oplossing juridisch verantwoord en zorgvuldig te achten. Iedereen die tussen 11 november 2009 en 31 oktober 2016 een bezwaarschrift bij de Belastingdienst heeft ingediend en dit bezwaarschrift telefonisch heeft ingetrokken, kan zich melden bij de Belastingdienst. Het oorspronkelijke bezwaarschrift zal dan alsnog worden behandeld.

In zijn brief laat staatssecretaris Wiebes weten dat afwijken van de wet niet geoorloofd is. "Nogmaals wil ik benadrukken dat de Belastingdienst zich te allen tijde aan de vereisten in de Algemene wet bestuursrecht (Awb) moet en moest houden."

Ster advertentie
Ster advertentie