Onderzoek
NOS

Rijke landen negeren afspraak over klimaathulp arme landen, stelt Oxfam Novib

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rijke landen negeren afspraak over klimaathulp arme landen, stelt Oxfam Novib

Rijke landen betalen onvoldoende aan arme landen om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken, stelt Oxfam Novib in een rapport. Volgens de organisatie negeren landen daarmee een afspraak die ruim 10 jaar geleden op wereldniveau is gemaakt. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met klimaatexpert Bertram Zagema van Oxfam Novib

13 jaar geleden zegden rijke landen toe dat vanaf 2020 jaarlijks 100 miljard dollar beschikbaar zou komen voor klimaatfinanciering. Dat dit doel niet wordt gehaald, is een belangrijk discussiepunt op de komende wereldwijde klimaatconferentie, volgende maand in Egypte. Officieel is in 2020 meer dan 83 miljard dollar beschikbaar gekomen, meldde onlangs de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling).

Leningen in plaats van giften

Een deel daarvan werd verstrekt door overheden in de vorm van exportkredieten en investeringen van bedrijven. Volgens Oxfam Novib is het bedrag dat in dit verband wordt genoemd (ruim 68 miljard dollar) onjuist. Als er naar de werkelijke waarde van die toezeggingen wordt gekeken, gaat het om 21 tot ruim 24 miljard dollar, stelt Oxfam. Bij de rest gaat het niet om giften, maar om leningen.

Oxfam is niet per definitie tegen leningen, zegt Zagema. Maar echt arme landen kunnen leningen niet terugbetalen, en steken zich dan nog dieper in de schulden. Ook is het volgens Oxfam belangrijk dat er vooral overheidsgeld naar arme landen gaat. Die moeten zich aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering en daarbij is het moeilijk om een verdienmodel voor bedrijven te vinden.

Pakistan

"Kijk naar Pakistan nu. Daar is veel regen gevallen, wat te maken heeft met klimaatverandering. Omdat het land zich onvoldoende heeft voorbereid op de grotere hoeveelheid regen die er tegenwoordig kan vallen, blijft het water lang staan. Daarom zal dat land een betere afwatering moeten aanleggen. Daar kan je geen geld mee verdienen, dat kost vooral geld", zegt Zagema.

De huidige afspraak over klimaatfinanciering geldt voor de jaren 2020 - 2025. In het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat er in 2025 een nieuw en nog hoger doel van klimaatfinanciering moet komen. Op de komende top in Sharm-el-Sheikh wordt hierover onderhandeld.

r1jn oxfam

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie