'Voordelen psychedelica zwaar overdreven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Voordelen psychedelica zwaar overdreven'

Door de psychedelica-hype worden de positieve effecten van geestverruimende middelen zwaar overschat. De onderzoeken zijn nog niet zover dat een positief effect van bijvoorbeeld ayahuasca vastgesteld kan worden, stelt dr. Michiel van Elk van de Universiteit Leiden in het programma dr Kelder en Co.

Video niet beschikbaar

Volgens de wetenschapper worden psychedelica in de medische wereld op grote schaal ingezet, terwijl onderzoekers een zwaar vermoeden hebben dat de positieve gevolgen van een ‘tripje’ berusten op een placebo-effect.

Dr Kelder vraagt zich af wat dit uitmaakt. Er doen immers verhalen de ronde dat gebruikers enorm opknappen van een reisje naar een ander universum. Depressies verdwijnen en nieuwe inzichten worden geboren.

Van Elk zegt dat er uit recent onderzoek nog is gebleken dat de actieve stof in truffels en paddo’s net zo effectief is als antidepressiva. "Je kan zeggen dat dit positief is, maar aan de andere kant is het ook bekend dat antidepressiva geen wondermiddelen zijn."

Bijwerkingen antidepressiva

Dr Kelder komt opnieuw in het verweer, want hij geeft aan dat er aan antidepressiva allerlei bijwerkingen kleven en aan psychedelica niet. Van Elk: "Klopt, maar bij psychedelica is een gebruiker zes uur onder de pannen voor een therapiesessie. Bovendien gaat psychedelica-gebruik gepaard met een zorgvuldige voorbereiding en gedurende de trip zijn er ook nog eens twee begeleiders aanwezig."

"Het is geen easy-fix", gaat Van Elk verder. "Het is niet zo dat je een geestverruimend middel gebruikt op de manier zoals je een antidepressivum gebruikt. Er komt heel therapeutisch proces aan te pas."

Eigen gebruik

Ondanks alles gebruikt Van Elk zelf, in het kader van wetenschappelijk onderzoek, ook weleens roeswaar. Gebruik gaat volgens hem bijna altijd goed, zolang er rekening wordt gehouden met de omgeving en er een gedegen voorbereiding aan voorafgaat.

"Bovendien kan je dankzij deze middelen hele mooie reizen maken en dat is wel fijn in corona-tijd."

Michiel van Elk (Kelder)

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie